Brčko ima pet respiratora, u toku nabavka još pet

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da se prema posljednjim podacima pod zdravstvenim nadzorom nalazi 976 osoba.

“Od tih lica imamo dvije osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom sa blagim respiratornim simptomima. Za jednu je urađen brzi test na gripu i on je pozitivan na gripu i ljekar mu je propisao terapiju. Za drugu osobu mobilni tim je dao samo preporuke o ponašanju. Sva ostala lica su bez respiratornih simptoma. Ukupno testiranih lica ovog časa je 22, a dvije osobe kao što je poznato su pozitivne, 18 je negativno i još za dvije osobe čekaju se rezultati”, kazao je Pezerović.

On je podsjetio da je nabavka opreme i zaštitnih sredstava u toku.

“Započela je nabavka zaštitnih sredstava i riječ je oko 300.000 rukavica i ostalih zaštitnih sredstava. Također, pokrenut je i postupak vezano za nabavku CT-a. Preporuka struke je bila i da se nabavi jedan mobilni RTG, zatim respiratori. Trenutno imamo pet respiratora, za pet je već pokrenut postupak, a pet se očekuje od UNDP-a. U skladu s preporukama zdravstvenih radnika pokrenut ćemo postupak za još deset respiratora što bi bilo ukupno 25 respiratora“, kazao je Pezerović

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime