Brčko ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH, ali mladi ljudi odlaze

- Reklama -

Supervizor za Distrikt Brčko Majkl Skenlan u četvrtak i petak sa sastao sa zvaničnicima Distrikta Brčko i predstavnicima političkih stranaka, u okviru mjesečnih konsultacija sa vodećim političkim akterima.

Na sastancima sa Zijadom Nišićem iz SBiH i Zoranom Kokanovićem iz SP, kao i sa predsjedavajućim Skupštine Distrikta Brčko, Esedom Kadrićem, supervizor je naglasio važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tokom jeseni, uključujući i novi Zakon o budžetu, koji bi se primjenjivao na izradu budžeta za 2020. godinu.

- Reklama -

“Na svim svojim sastancima, podsjetio sam političare da je napredak moguć, ali samo kada je javni interes osnovni prioritet, iznad drugih uskih interesa, a to počinje od načina na koji se troši budžet”, rekao je Skenlan.

Supervizor Skenlan se takođe sastao sa direktoricom Privredne komore Distrikta, Sanelom Hadžajlić, kako bi razgovarao o radnim grupama koje s organima vlasti trebaju biti uspostavljene ove jeseni kako bi izradile nacrt zakona, koji pogoduju ulaganjima i uvode standarde za pružanje javnih usluga, potrebnih za privlačenje investitora, osiguranje rasta preduzetništva i otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Ekonomski rast zahtijeva i stabilno snabdijevanje električnom energijom. Supervizor je bio impresioniran radnim modelom lokalno proizvedene “zelene” energije u Boderištu, koji je financirala Vlada Češke Republike, a implementirala nevladina organizacija “Posavina bez mina”.

Skupština Distrikta ima šansu da brzo djeluje u pogledu zakonskih mjera koje je USAID u julu prezentovao poslanicima Distrikta, u vezi s načinom na koji se može promovisati pozitivno okruženje za ulaganje u održivu “zelenu” energiju.

U pogledu odlaska mladih, a Brčko je, na žalost, jedan od gradova koji u tome prednjači, supervizor je želio čuti mišljenje predstavnika tri najveće vjerske zajednice: glavnog imama Islamske zajednice Mustafe Gobeljića, pravoslavnog sveštenika Predraga Ćirkovića i dekana Dekanata u Brčkom, velečasnog Damira Ivanovića.

Supervizor se sastao i sa Damirom Radenkovićem, predsjednikom nevladine organizacije “Vermont,” kako bi se informisao o strategijama za zaustavljanje ovog rastućeg trenda koji ugrožava budućnost Brčkog.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime