Brčko i Sremska Mitrovica pripremaju nove zajedničke projekte

Predsjednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković i predstavnici Regionalne razvojne agencije Srem boravili su u Brčkom, gdje su se sastali s gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim saradnicima povodom javnih poziva raspisanih za grant sredstva za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Riječ je o pozivima za prekograničnu saradnju kao i regionalnu prekograničnu i transnacionalnu saradnju. Svrha norveške razvojne pomoći zemljama zapadnog Balkana jeste razvoj vladavine prava i stabilnosti u regionu.

- Reklama -

Na sastanku s predstavnicima Srbije dogovoren je nastavak saradnje i zajedničkog apliciranja na dijelu koji se odnosi na prekograničnu saradnju, što je zasnovano na prethodno definisanim prioritetima zemalja, a u okviru ekonomskog rasta, inovacija i otvaranja novih radnih mjesta. Istaknuta je dosadašnja uspješna saradnja između dvije lokalne zajednice, što je bio i povod za zajednički nastup po pomenutim javnim pozivima.

Do 17. aprila timovi oba grada zajednički će završiti aplikaciju po prvom, a do 1. jula po drugom javnom pozivu, te će rezultati eventualne dodjele grant sredstava biti poznati do kraja godine.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime