Brčko: I osuđeni kriminalac može biti gradonačelnik i član Vlade

Poslanici Skupštine distrikta Brčko usvojili su juče izmijenjeni Zakon o Vladi, prema kojem će lica osuđena na šest mjeseci i dalje moći obavljati javni posao. Za opoziciju je to nestatutarno i nasilje nad pravdom.

Zakon, prema mišljenju skupštinske većine, na ovaj način izjednačava nosioce izvršnih funkcija i državne službenike, i omogućava im da ne ostaju bez posla.

- Reklama -

“Ukoliko dođe do konačne presude i bude neko oglašen krivim do šest mjeseci da ne mora nužno ostati u tom trenutku bez radnog mejsta, bilo da se radi o službeniku koji je u stalnom radnom odnosu bilo da se radi o funkcioneru koji je angažovan na mandat”, pojasnio je predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić.

Ovaj zakon je i koruptivan, jer i osuđenima za korupciju omogućava da i dalje rade nešto zbog čega su osuđeni. To je, kažu u opoziciji, neviđeno.

“To su strašne stvari. Više nije bitno jesi li kriv, nisi li kriv, nego je bitno da se zadrži fotelja, i da se nastave uzimati sredstva građana”, naglasio je poslanik Ivan Krndelj.

Sada svaki onaj koji je u krivičnom postupku osuđen na 6 mjeseci i manje, može da obavlja funkciju gradonačelnika ili člana Vlade u Brčko distriktu.

Dosljedno protumačeno, svaki onaj koji je osuđen na kaznu zatvora od 6 mjeseci i manje će, čak i u vrijeme izdržavanja kazne, ovdje nije bitno kako je izdržava, moći biti gradonačelnik ili član Vlade!?

Ako osuđeno lice i dalje zadržava funkcionerski ili javni posao od državnog interesa, onda je to direktan udar na Statut Distrikta, kažu u opoziciji.

“Apsolutno nije po mom mišljenju staturatno, jer Statut kaže da članovi Vlade moraju biti visokostručne i moralne ličnosti. Da li je moralna ličnost onaj ko je osuđen na šest mjeseci?”, upitao je poslanik Esad Atić.

Novousvojeni Zakon o Vladi stupiće na snagu 15 dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku Distrikta.

 

 

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime