spot_img
spot_img

Брчко: И осуђени криминалац може бити градоначелник и члан Владе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Посланици Скупштине дистрикта Брчко усвојили су јуче измијењени Закон о Влади, према којем ће лица осуђена на шест мјесеци и даље моћи обављати јавни посао. За опозицију је то нестатутарно и насиље над правдом.

Закон, према мишљењу скупштинске већине, на овај начин изједначава носиоце извршних функција и државне службенике, и омогућава им да не остају без посла.

“Уколико дође до коначне пресуде и буде неко оглашен кривим до шест мјесеци да не мора нужно остати у том тренутку без радног мејста, било да се ради о службенику који је у сталном радном односу било да се ради о функционеру који је ангажован на мандат”, појаснио је предсједник Скупштине Дистрикта Есед Кадрић.

Овај закон је и коруптиван, јер и осуђенима за корупцију омогућава да и даље раде нешто због чега су осуђени. То је, кажу у опозицији, невиђено.

“То су страшне ствари. Више није битно јеси ли крив, ниси ли крив, него је битно да се задржи фотеља, и да се наставе узимати средства грађана”, нагласио је посланик Иван Крндељ.

Сада сваки онај који је у кривичном поступку осуђен на 6 мјесеци и мање, може да обавља функцију градоначелника или члана Владе у Брчко дистрикту.

Досљедно протумачено, сваки онај који је осуђен на казну затвора од 6 мјесеци и мање ће, чак и у вријеме издржавања казне, овдје није битно како је издржава, моћи бити градоначелник или члан Владе!?

Ако осуђено лице и даље задржава функционерски или јавни посао од државног интереса, онда је то директан удар на Статут Дистрикта, кажу у опозицији.

“Апсолутно није по мом мишљењу статуратно, јер Статут каже да чланови Владе морају бити високостручне и моралне личности. Да ли је морална личност онај ко је осуђен на шест мјесеци?”, упитао је посланик Есад Атић.

Новоусвојени Закон о Влади ступиће на снагу 15 дана након објављивања у Службеном гласнику Дистрикта.

 

 

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img