Брчко: ХДЗ неће подржати будуће иницијативе за смјену градоначелника - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: ХДЗ неће подржати будуће иницијативе за смјену градоначелника

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Хрватске демократке заједнице организације за Брчко дистрикта Анто Домић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да ова странка неће подржати било какве промјене без обзира на све будуће иницијативе за смјену актуелног градоначелника Зијада Нишића.

„Без обзира на кандидата и предлагатеља па макар то био и кандидат из ХДЗ-а нећемо гласати за промјене. У јавности, незванично и полузванично одређене политичке странке у Брчком траже своје кандидате међу хрватским народом за нови изборни циклус и раде интензивно на томе. Свима оним који то раде препоручујем да то ураде како треба и склоне ХДЗ са политичке сцене. Пошто то они неће моћи направити они неће бити наши партнери приликом разговора код формирања сљедеће власти. А ми знамо који су и то желимо јасно рећи“, поручио је Домић.

Он је подсјетио да је ХДЗ приликом недавног гласања у Скупштини Брчко дистрикта за смјену Нишића био суздржан и тим очувао дигнитет институција Брчко дистрикта.

Домић је искористио конференцију за новинаре да се осврне на интерпретације које су изнијели представници клуба посланика СДА и два независна посланика у Скупштини Брчко дистрикта рекавши да су њихови ставови тада изнешени, нетачни и криво интерпретирани.

Он је подсјетио на процедуру избора градоначелника Брчко дистрикта рекавши да се он бира из редова заступника и они преносе свој легитимитет на градоначелника који постаје представник свих народа.

„Исказујем невјерицу њиховој констатацији да је Нишић градоначленик ХДЗ-а и Хрвата, те се у њиховој констатацији могло ишчитати застрашивање Бошњака да су се Хрвати опет домогли позиције градоначелника. И не видим ништа лоше да и Хрват буде градоначелник Дистрикта. Неприхватљиво је поређење посланика Абдулаха Иљазовића са избором Жељка Комшића за избор члана Предсједништва БиХ са смјеном Нишића,“ категоричан је Домић рекавши да су у избору свих досадашњих градоначелника представници хрватског народа преносили свој легитимитет на носиоца те функције.

Према његовим ријечима ХДЗ заступа тезу да се градоначелник бира на цијели мандат и то као канидат већинског народа за који се сва три народа договоре, те уз програм дјеловања знамо шта ће се дешавати током мандата.

„Код смјене Нишића нисмо имали ни службенг кандидата осим неформални приједлог за кандидата и само захтјев да се Нишић смијени, те нисмо добили гаранције да ће Хрвати наставити имплементирати своју политику и са новим градоначелником, нити смо знали ко је тај кандидат,“ рекао је Домић наглашавајући да су се још у марту ове године са представницима СДА споразумјели да Абдулах Иљазовић још тада не може бити кандидат за градоначелника и од тих ставова нису одступили.

„Смјена градоначелника може онда када се скупи 19 потребних гласова и без њих он се не може смијенити уз заступљеност свих народа. Имамо ситуацију да је за смјену градоначелника гласовало осам посланика док су остали били или против или суздржани. Не видим разлику између гласа ХДЗ-а који је био суздржан од осталих који су гласали исто тако. Замјерке да смо одустали од принципа већинског представљања једног народа не пију воду. Ми и даље желимо његовати тај принцип. Ми имамо два заступника у Скупштини чију припадност сада не можемо идентифицирати, поготову Иљазовића јер је у последње три године промјенио доста политичких опција и начин неговог понашања не улијева сигурност да за кратко вријеме опет не доведе у политичку несигурност“, рекао је Домић упоређујући два заступника Иљазовића и Рибића као два неутрона у нуклеарној фисији који разарају политичке странке у Брчком и доводе политички сустав у нестабилност.

Домић је нагласио да ХДЗ до краја мандата није склон судјеловати у процедурама смјене било кога у Брчко дистрикту задржавајући став суздржаности зарад стабилности Дистрикта, али подржавајући ротацију кључних позиција у Дистрикту и већинском представљању народа у првој фази избора градоначелника.

„Не желимо потицати никакве околности које ће учинити нестабилну позицију градоначелника и читаве Владе Дистрикта. ХДЗ је на задњој конференцији за новинаре приказан у лошем свијетлу и као уцијењивачка политичка опција која је уцијенила и комплетан српски политички естаблишмент да нас морају слушати, што није тачно као и тврдња да је идеја за смјену Кадрића дошла од нас а не од Иљазовића“, нагласио је Домић.

Допредсједник у Скупштини Брчко дистрикта Иво Филиповић осврнуо се на конференцију за новинаре коју су организовали представници СДА и два независна посланика рекавши да су знали да наша страна неће ићи у смјену градоначелника због непостојања скупштинске већине.

„Код Бошњака се догодило да два заступника врте остали дио бошњачких већина и питам се зашто је то тако. Сумњам да то није само политика него неки други интереси”, рекао је Филиповић и осврнуо се на потезе посланика Абдулаха Иљазовића који је прво смјењивао Еседа Кадрића са мјеста градоначелника из реда СДА, а после са њим заједно и актуалног градоначелника Нишића.

„ХДЗ Брчко дистрикта није спремна да улази у авантуре и да прати заступнике који су на политичком клатну“, навео је Филиповић подсјетивши да се и смјена некога функционера мора усагласити са коалиционим партнерима и уз консултације са скупштинском већином.

Заступик ХДЗ-а у скупштини Дистрикта Борислав Ђулабић изразио је чуђење са коликом се лакоћом ова странка од стране СДА оптуживала за све процесе у Брчком.

„Лично ми сметају инсинуиране пријетње када је будућност у питању и избор заступника што се некада зна обити о главу онима који те пријетње изричу. Треба да политичку борбу сведемо у коректан политички ринг и не користимо досадашњу реторику која није залог неке будуће политичке сурадње“, рекао је Ђулабић.

Представници ХДЗ-а Брчко дистрикта закључили су да се треба сачувати институција градоначелника која је најважнија у овој заједници и која представља све становнике Дистрикта, јер довођењем те интституције у питање честим захтјевима за смјену, урушава се статус Брчко дистрикта не само у БиХ него и шире.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img