spot_img
spot_img

Brčko: HDZ neće podržati buduće inicijative za smjenu gradonačelnika

spot_img
spot_img

Predsjednik Hrvatske demokratke zajednice organizacije za Brčko distrikta Anto Domić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da ova stranka neće podržati bilo kakve promjene bez obzira na sve buduće inicijative za smjenu aktuelnog gradonačelnika Zijada Nišića.

„Bez obzira na kandidata i predlagatelja pa makar to bio i kandidat iz HDZ-a nećemo glasati za promjene. U javnosti, nezvanično i poluzvanično određene političke stranke u Brčkom traže svoje kandidate među hrvatskim narodom za novi izborni ciklus i rade intenzivno na tome. Svima onim koji to rade preporučujem da to urade kako treba i sklone HDZ sa političke scene. Pošto to oni neće moći napraviti oni neće biti naši partneri prilikom razgovora kod formiranja sljedeće vlasti. A mi znamo koji su i to želimo jasno reći“, poručio je Domić.

On je podsjetio da je HDZ prilikom nedavnog glasanja u Skupštini Brčko distrikta za smjenu Nišića bio suzdržan i tim očuvao dignitet institucija Brčko distrikta.

Domić je iskoristio konferenciju za novinare da se osvrne na interpretacije koje su iznijeli predstavnici kluba poslanika SDA i dva nezavisna poslanika u Skupštini Brčko distrikta rekavši da su njihovi stavovi tada iznešeni, netačni i krivo interpretirani.

On je podsjetio na proceduru izbora gradonačelnika Brčko distrikta rekavši da se on bira iz redova zastupnika i oni prenose svoj legitimitet na gradonačelnika koji postaje predstavnik svih naroda.

„Iskazujem nevjericu njihovoj konstataciji da je Nišić gradonačlenik HDZ-a i Hrvata, te se u njihovoj konstataciji moglo iščitati zastrašivanje Bošnjaka da su se Hrvati opet domogli pozicije gradonačelnika. I ne vidim ništa loše da i Hrvat bude gradonačelnik Distrikta. Neprihvatljivo je poređenje poslanika Abdulaha Iljazovića sa izborom Željka Komšića za izbor člana Predsjedništva BiH sa smjenom Nišića,“ kategoričan je Domić rekavši da su u izboru svih dosadašnjih gradonačelnika predstavnici hrvatskog naroda prenosili svoj legitimitet na nosioca te funkcije.

Prema njegovim riječima HDZ zastupa tezu da se gradonačelnik bira na cijeli mandat i to kao kanidat većinskog naroda za koji se sva tri naroda dogovore, te uz program djelovanja znamo šta će se dešavati tokom mandata.

„Kod smjene Nišića nismo imali ni službeng kandidata osim neformalni prijedlog za kandidata i samo zahtjev da se Nišić smijeni, te nismo dobili garancije da će Hrvati nastaviti implementirati svoju politiku i sa novim gradonačelnikom, niti smo znali ko je taj kandidat,“ rekao je Domić naglašavajući da su se još u martu ove godine sa predstavnicima SDA sporazumjeli da Abdulah Iljazović još tada ne može biti kandidat za gradonačelnika i od tih stavova nisu odstupili.

„Smjena gradonačelnika može onda kada se skupi 19 potrebnih glasova i bez njih on se ne može smijeniti uz zastupljenost svih naroda. Imamo situaciju da je za smjenu gradonačelnika glasovalo osam poslanika dok su ostali bili ili protiv ili suzdržani. Ne vidim razliku između glasa HDZ-a koji je bio suzdržan od ostalih koji su glasali isto tako. Zamjerke da smo odustali od principa većinskog predstavljanja jednog naroda ne piju vodu. Mi i dalje želimo njegovati taj princip. Mi imamo dva zastupnika u Skupštini čiju pripadnost sada ne možemo identificirati, pogotovu Iljazovića jer je u poslednje tri godine promjenio dosta političkih opcija i način negovog ponašanja ne ulijeva sigurnost da za kratko vrijeme opet ne dovede u političku nesigurnost“, rekao je Domić upoređujući dva zastupnika Iljazovića i Ribića kao dva neutrona u nuklearnoj fisiji koji razaraju političke stranke u Brčkom i dovode politički sustav u nestabilnost.

Domić je naglasio da HDZ do kraja mandata nije sklon sudjelovati u procedurama smjene bilo koga u Brčko distriktu zadržavajući stav suzdržanosti zarad stabilnosti Distrikta, ali podržavajući rotaciju ključnih pozicija u Distriktu i većinskom predstavljanju naroda u prvoj fazi izbora gradonačelnika.

„Ne želimo poticati nikakve okolnosti koje će učiniti nestabilnu poziciju gradonačelnika i čitave Vlade Distrikta. HDZ je na zadnjoj konferenciji za novinare prikazan u lošem svijetlu i kao ucijenjivačka politička opcija koja je ucijenila i kompletan srpski politički establišment da nas moraju slušati, što nije tačno kao i tvrdnja da je ideja za smjenu Kadrića došla od nas a ne od Iljazovića“, naglasio je Domić.

Dopredsjednik u Skupštini Brčko distrikta Ivo Filipović osvrnuo se na konferenciju za novinare koju su organizovali predstavnici SDA i dva nezavisna poslanika rekavši da su znali da naša strana neće ići u smjenu gradonačelnika zbog nepostojanja skupštinske većine.

„Kod Bošnjaka se dogodilo da dva zastupnika vrte ostali dio bošnjačkih većina i pitam se zašto je to tako. Sumnjam da to nije samo politika nego neki drugi interesi”, rekao je Filipović i osvrnuo se na poteze poslanika Abdulaha Iljazovića koji je prvo smjenjivao Eseda Kadrića sa mjesta gradonačelnika iz reda SDA, a posle sa njim zajedno i aktualnog gradonačelnika Nišića.

„HDZ Brčko distrikta nije spremna da ulazi u avanture i da prati zastupnike koji su na političkom klatnu“, naveo je Filipović podsjetivši da se i smjena nekoga funkcionera mora usaglasiti sa koalicionim partnerima i uz konsultacije sa skupštinskom većinom.

Zastupik HDZ-a u skupštini Distrikta Borislav Đulabić izrazio je čuđenje sa kolikom se lakoćom ova stranka od strane SDA optuživala za sve procese u Brčkom.

„Lično mi smetaju insinuirane prijetnje kada je budućnost u pitanju i izbor zastupnika što se nekada zna obiti o glavu onima koji te prijetnje izriču. Treba da političku borbu svedemo u korektan politički ring i ne koristimo dosadašnju retoriku koja nije zalog neke buduće političke suradnje“, rekao je Đulabić.

Predstavnici HDZ-a Brčko distrikta zaključili su da se treba sačuvati institucija gradonačelnika koja je najvažnija u ovoj zajednici i koja predstavlja sve stanovnike Distrikta, jer dovođenjem te intstitucije u pitanje čestim zahtjevima za smjenu, urušava se status Brčko distrikta ne samo u BiH nego i šire.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img