Брчко: Грађани заинтересовани за вакцинацију против грипа - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Грађани заинтересовани за вакцинацију против грипа

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Заинтересованост грађана за вакцинацију против сезонског грипа која је започела средином протекле седмице је задовољавајућа, а највећи одзив је у просторијама Пододјељења за јавно здравство гдје се дневно вакцинише од 80 до 100 грађана, каже Анђа Николић, шеф овог Пододјељења.

Према њеним ријечима нешто мања заинтересованост је у здравственим станицама, па је за три дана вакцинације у Маочи вакцину примило око 50 грађана, Доњем Брезику 30 и Бијелој 15 грађана. Она каже да највећа заинтересованост влада међу пензионерима и здравственим радницима.

Анђа Николић је позвала грађане да се вакцинишу против сезонског грипа истакавши да то што су примили вакцину против вируса корона не значи да су заштићени од сезонског грипа јер се ради о двије различите вакцине и два различита вируса на који оне дјелују.

Вакцинација се врши сваким радним даном од осам до 15 часова у Пододјељењу за јавно здравство у бившој згради Полиције у Брчком, те здравственим станицама Маоча, Бијела и Брезик.

Вакцинација је бесплатна за лица старија од 65 година живота, хроничне болеснике, особе са посебним потребама, кориснике социјалне помоћи, породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде, цивилне жртве рата, добровољне даваоци крви који су крв дали више од десет пута, лица која су на трајном колективном смјештају (домови за његу старијих особа, старачки домовима и лица запослена у здравственим установама). Цијена једне дозе вакцине за оне који не спадају у ослобођене категорије је 25 КМ.

Из Пододјељења за јавно здравство наводе да састав вакцине одговара препорукама Свјетске здравствене организације за ову сезону.

Пододјељење за јавно здравство је ове године набавило 3.500 доза вакцине против грипа у заједничкој набавци са Институтом за јавно здравство Републике Српске и то је отприлике количина која би требала задовољити потребе грађана Дистрикта. Набавка за следећу годину биће планирана у зависности од потрошње вакцине у овој години, сазнајемо од Анђе Николић, шефа Пододјељења за Јавно здравство у Брчком.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img