spot_img
spot_img

Brčko: Građani sve više primorani da koriste kredite

spot_img
spot_img

Prema podacima, u Bosni i Hercegovini život je pa skoro nemoguć bez kredita. Tačnije, to potvrđuje činjenica da se stalno povećava broj zahtjeva za kreditima, a građani postaju sve više zaduženiji u bankama.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da krediti sve više za građane postaju potreba. Zaposlenima plata postaje sve manja zbog inflancije, zbog čega se sve čećše se zadužuju uzimajući potrošačke ili nenamjenske kredite. Penzionerima penzija nije dovoljna za puko preživljavanje, pa oni koji još uvijek mogu koristiti kredit, odnosno ne prelaze starosnu granicu za podizanje istog, takođe posežu za kreditima za ogrev ili slične osnovne životne namjene.

„Da, dižem kredite i imam trenutno kredit ali i u razgovoru sa drugima čujem da većina tako razmišlja na isti ili sličan način. Sada je aktuelna nabavka ogreva i vjerujem da većina to uzima na kredit i to je naša realnost“, rekao je jedan od naših sugrađana.

Ipak, u razgovoru sa građanima Distrikta, saznajemo da kredite izbjegavaju na sve moguće načine zbog straha da ih neće moći vratiti, pokušavajući pronaći način da prežive od plate do plate, ili od penzije do penzije.

„Nisam u poslednje vrijeme dizala kredite jer nisam imala potrebu za kreditnim zaduženjima, ali vrijeme donosi takvu situaciju da ću možda u narednom periodu i posegnuti za nekom vrstom kredita“, istakla je naša sugrađanka.

Zahtjeva za stambene kredite, prema podacima je manje u odnosu na potrošačke, iako analitičari tvrde da je ulaganje u nekretnine jedan vid štednje jer im ne opada vrijednost.

Neki naši anketirani sugrađani su o stambenim kreditima rekli:

„Ja sam za svojih 25 godina radnog staža odplatio tri kredita, jedan od njih je bio dugoročni stambeni kredit na petnaest godina i ne bih bio u situaciji da kupim stan da nisam podigao upravo ovaj kredit“, rekao je jedan anketirani Brčak.

U Bosni i Hercegovini, pa tako i u Brčko distriktu, na žalost sve je manje onih koji mogu da štede jer su okrenuti pukom preživljavanju.

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img