Брчко: Годину дана затвора за узимање мита - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Годину дана затвора за узимање мита

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је оптужбе против Владимира Бабића (52), службеника Одјела за шумарство у локалној администрацији, оптуженог да је обављајући послове отпреме шумских сортимената од странака узимао мито. Основни суд Дистрикта, пред којим му се судило по оптужници у пет тачака, Бабић је за примање дара и других облика користи од близу три хиљаде КМ осуђен на годину затвора.

Оптужницом подигутом прошле године Владимиру Бабићу, запосленом на пословима чувара шума за приватне шуме у Одјелу за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе дистрикта Брчко, стављено је на терет да је од лица која се баве продајом дрвних сортимената у више наврата захтијевао новац да би обавио, односно да би пропустио обавити службене дужности. Оптужен је да је од њих тражио новац како не би обуставио сјечу стабала, која је вршена без неопходне документације и одобрења или да би извршио отпрему дрвних сортимената посјечених на основу претходно прибављених одобрења. Како је наведено у оптужници, он је у неколико наврата захтијевао и узео износе од по 200 КМ, а у појединим случајевима и вишекратне исплате које су достизале и по хиљаду КМ.

Бабић је ухапшен у оперативној акцији Полиције Дистрикта кодног назива ФУШ изведеној у августу 2021. године у мјесту Брка код Брчког, у моменту примања мита у износу од 600,00 КМ. Убрзо затим предат је Тужилаштву на чији му је приједлог, због опасности да ће утјецајем на свједоке ометати кривични поступак, одређен притвор. По истеку, притвор је одлуком суда укинут и замијењен мјерама забране предузимања службених дужности и састајања осумњиченог са свједоцима. У међувремену, Тужилаштво и Полиција наставили су заједничку антикорупциону истрагу прикупивши доказе против Бабића за пет радњи примања мита, те је против њега услиједила оптужница за кривично дјело Примање дара и других облика користи (из члана 374 став 1 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ). Усто, Тужилаштво је оптужницом предложило суду да му изрекне мјеру сигурности забране вршења свих дужности које су на било који начин повезане с управљањем шумама и да му одузме имовинску корист прибављену кривичним дјелом у износу од 2.750,00 КМ. Током главног претреса пред Основним судом Дистрикта, Тужилаштво је доказало све оптужбе против Бабића, након чега га је овај суд неправоснажно* осудио на казну затвора у трајању од једне године. Уз казну, изречена му је и мјера забране обављања дужности у трајању од три године, те мјера одузимања имовинске користи прибављене кривичним дјелом. Једнако као и Тужилаштво, оптужени ову пресуду може побијати жалбом.

Доказивање кривичних дјела корупције у локалним јавним службама и строго кажњавање њихових починилаца, као и спрјечавање лица осуђених за корупцију да понове кривична дјела, међу највећим је приоритетима у заједничком раду Тужилаштва и Полиције дистрикта Брчко.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img