spot_img
spot_img

Брчко годинама нема ЦТ апарат: Сукоб добављача ломи се преко здравља пацијената

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Брчко дистрикт годинама нема ЦТ апарат, а набавку дијагностичког уређаја успорава поступак јавне набавке који још није окончан. Због сукоба добављача испаштају пацијенти којима је у критичним стањима отежано успостављање адекватне дијагнозе.

Иако имају оспособљен медицински кадар за рад на ЦТ апарату те очитавање налаза, брчанске здравствене установе дужи временски период немају овај уређај, због чега је отежана дијагностика код пацијената који у тешким и по живот угрожавајућим стањима долазе на пружање помоћи.

“ЦТ уређај је веома важан дијагностички апарат, посебно у случајевима трауматских ситуација, политраума, повреда из саобраћајних несрећа, падова и слично. Уз њега се на поуздан начин може направити брза дијагностика те утврдити степен повреда унутрашњих органа пацијената. Велики је проблем ако немате такав апарат, а морате донијети одлуку да ли су повријеђени мозак, јетра, слезена, бубрег и слично”, каже за Klix.ba Нихад Шибоњић, директор Здравственог центра у Брчком.

Сналазе се како знају и умију

Здравствени радници у Брчком се у овом тренутку сналазе како знају и умију, а уколико имају пацијента који је животно угрожен, ЦТ дијагностици га могу подвргнути једино у клиничким центрима у Тузли или Бијељини, а који су удаљени 70, односно 40 километара. Међутим, прилике некада захтијевају што хитније пружање помоћи пацијенту те се он силом околности дијагностички обрађује путем РТГ-а или ултразвучног прегледа.

“Начин на који тренутно функционишемо није добро рјешење. У нашој здравственој установи код пацијента рендгенским снимком можемо утврдити повреде, односно пријеломе костију руку и ногу, а ултразвуком на извјестан начин доказујемо одређене повреде унутрашњих органа у грудном и трбушном простору, али повреде главе и мозга су оне гдје немамо никакве друге могућности осим ЦТ-а”, наводи Шибоњић.

А ЦТ апарат до данас није набављен због сукоба добављача у поступку јавне набавке. Само у протеклој години процедура је два пута понављана због жалби упућених Уреду за разматрање жалби БиХ, који, према ставу локалне власти, не реагује правовремено и адекватно.

“Већ неколико година интензивно покушавамо купити ЦТ апарат, новац за ту намјену је осигуран, међутим то кочи компликовани процес јавне набавке. Евидентно је да наша локална заједница има проблеме везано за жалбе добављача, још од тренутка када смо набављали мамограф и неку другу опрему. Конкретно, када је ријеч о ЦТ уређају, ми смо од прошле године већ други пут у ситуацији да имамо жалбу једног од понуђача везано за прихватање понуде једне од фирми која је изабрана”, појашњава за Klix.ba Сеад Шадић, шеф Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта.

Алармантно стање

У међувремену, и пандемија коронавируса је отежала збрињавање брчанских пацијената у тешким стањима. Да би се таквој особи у некој другој здравственој установи извршила дијагностика, потребно је да има ПЦР тест, а обрада узорка траје неколико сати.

“Здравствене установе на које се Брчко дистрикт наслања су такођер прекапацитиране, тако да не постоји могућност да нам увијек излазе усусрет. Због свега тога ми се као локална заједница налазимо у великим проблемима и морам признати да је код нас алармантно стање”, наглашава Шадић.

Због споре набавке дијагностичких уређаја негодују и грађани који најављују протесте, а Шадић због спорости процеса прстом упире на Уред за разматрање жалби БиХ.

“Још од прве половине априла чекамо на рјешење и нас жалости чињеница да ово поступање није узето као приоритет. Одјељење за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта је послало прије свега молбу, а затим и ургенцију да се предмет стави као прироритет, али званичан одговор до данас нисмо добили”, нагласио је Шадић.

С друге стране, како је за Klix.ba потврђено из Канцеларије за разматрање жалби БиХ, процедура у предмету је окончана данас, а званично отпремање рјешења надлежнима на простору Брчко дистрикта ће бити упућено након сачињавања документа.

Док ЦТ уређај коначно не буде купљен, пацијенти и здравствени радници и даље ће бити ускраћени за адекватну дијагностику у здравственим установама у Брчком, чији буџет осјети финансијске ударе јер сваки транспорт угрожене особе у друге центре плаћа Фонд здравственог осигурања дистрикта.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img