Brčko: Garderoba i obuća poskupila za deset odsto

U prethodnih godinu dana cijene osnovnih potrepština za život građana BiH veće su za 16,8 odsto, a pojedine prehrambene namirnice, poput brašna, ulja i mlijeka, poskupjele su između 35 i 85 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Artikli poput odjeće i obuće nisu značajnije mijenjali svoje cijene u odnosu na prošlu godinu i prema izjavama brčanskih trgovaca odjeće i obuće cijene ovih proizvoda povećane su za najviše deset posto.

- Reklama -

Uprkos tome sve više naših sugrađana odlučuje se za kupovinu odjeće i obuće po radnjama polovne robe ili na buvljoj pijaci gdje su cijene tih proizvoda i do 50 odsto jeftinije, saznali smo danas od anketiranih građana Brčkog.

Ovo nije kraj, prognoziraju sugrađani, koji kažu da će novo poskupljenje uslijediti već tokom oktobra.

Prema podacima o prosječnim potrošačkim cijenama u BiH, koje je objavila Agencija za statistiku BiH, navodi se da od avgusta 2021. do avgusta 2022. godine jedini pad bilježe rafovi na kojima se prodaju odjeća i obuća.

„Prosječni rast cijena zabilježen je u kod hrane i bezalkoholnih napitaka za 25,6 odsto, alkoholna pića i duvan za 2,3 odsto, stanovanje i režijski izdaci za 17,4 odsto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 11 odsto, prevoz 28,4 odsto. Prosječni pad cijena je zabilježen u kod odjeće i obuće za 4,1 odsto“, navodi se u saopštenju Agencije za statistiku BiH.

Za godinu dana procentualno najviše je poskupio plin (zemni gas), koji se u avgustu 2021. godine plaćao 70 pfeninga po metru kubnom, dok mu je cijena na kraju avgusta 2022. bila 1,30 KM, što je prosječno poskupljenje od 85,7 odsto. Više od 83 odsto poskupjelo je ulje za prehranu, a cijena je sa tri KM po litru porasla na prosječno 5,5 KM. Slijede šećer i brašno, a građani su za kilogram ovih namirnica za godinu dana morali izdvojiti 90, odnosno 60 feninga više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Agencije.

Mora se više od 50 odsto novca izdvojiti i za toalet-papir (sa 2,4 KM na 3,7 KM), dizel gorivo (sa 2,1 KM na 3,1 KM) i tvrdi sir (sa 11,4 KM na 17,3 KM po kg). Listu procentualno deset najvećih poskupljenja zatvaraju margarin, zatim mlijeko, koje sada košta oko dvije KM po litru, te junetina, koja je sa 13,6 poskupjela na 18,2 KM po kilogramu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime