spot_img
spot_img

Брчко: Гардероба и обућа поскупила за десет одсто

spot_img
spot_img

У претходних годину дана цијене основних потрепштина за живот грађана БиХ веће су за 16,8 одсто, а поједине прехрамбене намирнице, попут брашна, уља и млијека, поскупјеле су између 35 и 85 одсто у односу на исти период прошле године, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

Артикли попут одјеће и обуће нису значајније мијењали своје цијене у односу на прошлу годину и према изјавама брчанских трговаца одјеће и обуће цијене ових производа повећане су за највише десет посто.

Упркос томе све више наших суграђана одлучује се за куповину одјеће и обуће по радњама половне робе или на бувљој пијаци гдје су цијене тих производа и до 50 одсто јефтиније, сазнали смо данас од анкетираних грађана Брчког.

Ово није крај, прогнозирају суграђани, који кажу да ће ново поскупљење услиједити већ током октобра.

Према подацима о просјечним потрошачким цијенама у БиХ, које је објавила Агенција за статистику БиХ, наводи се да од августа 2021. до августа 2022. године једини пад биљеже рафови на којима се продају одјећа и обућа.

„Просјечни раст цијена забиљежен је у код хране и безалкохолних напитака за 25,6 одсто, алкохолна пића и дуван за 2,3 одсто, становање и режијски издаци за 17,4 одсто, намјештај, кућански уређаји и редовно одржавање куће за 11 одсто, превоз 28,4 одсто. Просјечни пад цијена је забиљежен у код одјеће и обуће за 4,1 одсто“, наводи се у саопштењу Агенције за статистику БиХ.

За годину дана процентуално највише је поскупио плин (земни гас), који се у августу 2021. године плаћао 70 пфенинга по метру кубном, док му је цијена на крају августа 2022. била 1,30 КМ, што је просјечно поскупљење од 85,7 одсто. Више од 83 одсто поскупјело је уље за прехрану, а цијена је са три КМ по литру порасла на просјечно 5,5 КМ. Слиједе шећер и брашно, а грађани су за килограм ових намирница за годину дана морали издвојити 90, односно 60 фенинга више него у истом периоду прошле године, саопштено је из Агенције.

Мора се више од 50 одсто новца издвојити и за тоалет-папир (са 2,4 КМ на 3,7 КМ), дизел гориво (са 2,1 КМ на 3,1 КМ) и тврди сир (са 11,4 КМ на 17,3 КМ по кг). Листу процентуално десет највећих поскупљења затварају маргарин, затим млијеко, које сада кошта око двије КМ по литру, те јунетина, која је са 13,6 поскупјела на 18,2 КМ по килограму.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img