Брчко: Двије тужбе због сумње на незаконитости током изборног процеса у Дистрикту - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Двије тужбе због сумње на незаконитости током изборног процеса у Дистрикту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Централна изборна комисија БиХ је због неправилности уочених након затварања биралишта и то на два бирачка мјеста у Дистрикту, поднијела кривичне пријаве Тужилаштву Босне и Хецеговине.

„Пријаве су поднесене јер је исказана сумња у уношење фалсификованих односно неважећих гласачких листића на два бирачка мјеста у Дистрикту. С обзиром да је све у надлежности Тужилаштва БиХ, нисам у прилици прецизирати о којим се тачно биралиштима ради, нити каква би евентуално тужилачка одлука могла бити“, рекао је главни тужилац Брчко дистрикта БиХ Зекерија Мујкановић.

Главни тужилац Брчко дистрикта БиХ сматра да је Координационо тијело за праћење регуларности протеклог изборног процеса на нивоу цијеле БиХ, које је први пут формирано, квалитетно одрадило свој посао.

„Што се Брчког тиче, на дан избора смо имали дежурног тужиоца на диспозицији Тужилаштву БиХ за пружање евентуалне помоћи ако се укаже потреба за неким истражним радњама, но до момента затварањања биралишта таква потреба није исказана“, нагласио је Мујкановић.

С обзиром да се незаконите радње дешавају и приликом пребројавања гласова, односно паковања гласачких листића Мујкановић још једном подсјећа да је ЦИК БИХ поднијела тужбу због сумње да је на два бирачка мјеста затечен одређен број фалсификованих гласачких листића.

„Јасно је свима да епицетнар проблема представљају бирачки одбори, односно начин њиховог формирања, тим прије јер их директно предлажу политички субјекти као учесници тог истог бирачког процеса“, акцетирао је Мујкановић.

Свјестан чињенице да није на тужилаштвима да предлажу промјене, нарочито Изборног закона, Мујкановић ипак сматра да се у овом контексту ипак нешто квалитетно треба измјенити.

„Парламентарци би требало да размисле о свему, те ако се одлуче на измјене, с процесом њиховог увођења стартују одмах“, закључио је главни тужилац Брчко дистрикта БиХ Зекерија Мујкановић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img