spot_img
spot_img

Брчко: Двије представе у оквиру пројекта “Позориште које вам недостаје”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У сриједу и четвртак, 13. и 14. јуна у 20 часова у брчанском Дому културе одржаће се позоришне представе „Светозар т'рећи“ и “Живот оца Тодора”. Ријеч је о урнебесној комедији и црном хумору које изводи глумац Иван Перковић заједно са Александром Ристановићем.

Комад „Светозар т'рећи“ је настао према тексту “Кад умрех ономад” Љиљане Браловић, а режију потписује Михаило Костадинов. Ради се о урнебесној комедији у продукцији НАСТеатар, чија је матична сцена у Горњем Милановцу, родном мјесту пјесника Момчила Настасијевића.

То је представа која ће Вас кроз познате животне ситуације насмијати до суза и подсјетити на истинске животне вриједности и љепоте. Ликови које Светозар помиње “НЕ ПОСТОЈЕ” … а сасвим су СТВАРНИ. Препознаћете их, и слободно им дајте имена по свом избору.

Монодраму је режирао Михаило Костадинов, а улогу Светозара тумачи глумац и оснивач НАСТеатра, Иван Перковић.

–Редитељка Љииљана Брајловић је идеју за овај текст објаснила ријечима: „Када људи озбиљне животне ситације претворе у циркус, у мени се створи неутољива жеља, да их осудим и исмијем“. Кроз Светозарево казивање она износи осуду лицемјерју, претварању и некој врсти изопачености, објашњава Перковић.

“Живот оца Тодора” је фантастична прича, богате народне лексике, прожета црним хумором.

Настасијевић користи црни хумор и фикцију да би вјешто пренио поруку и дао одговоре на суштинска питања. Писац узима оца Тодора, коме даје најчешће гријехове са којима се људи могу поистовјетити – неумјереност у јелу и пићу и прељубу. Ти гријехови га чекају и онда када оде Богу на истину, иако је свештено лице.

Ово је прича и о карактеру једног човјека који је грешан, а исто тако ова прича је несвакидашња у свом вокабулару. Једна је од ријетких у којој Настасијевић користи црни хумор, као и остале приче “Из Тамног Вилајета” она је између коначног и бесконачног, између стварности и надстварности.

Обје представе почиње у 20 часова, а улаз је бесплатан, наводе из удружења Станд-Уп БХ.

Александар Пантелић, предсједник удружења Станд-Уп БХ је истакао да су представе дио пројекта “Позориште које вам недостаје” који има за иницијативу јачање сарадње са другим позориштима у региону који ће заједно са удружењем Станд-Уп БХ да укажу на потребу професионалног позоришта у Брчком.

Нема позоришта без града, али ни града без позоришта!

„Покушаћемо да заједно са другим театрима сагласно обезбједимо гостовања на брчанској сцени, учествујемо у заједничким продукцијама, размјени аутора, умјетника и других сарадника, као и у другим облицима сарадње у обостраном интересу. НасТеатар је препознао потенцијал овог пројекта и великодушно нам изашао у сусрет.“

Пантелић додаје да је позоришни живот у Брчком у лаганој експанзији. Осим Позоришних сусрета, сада имамо сталан уплив театра у живот нашег града, током читаве године. Надам се да ћемо ускоро моћи да говоримо и о позоришној умјетности, односно, о квалитативном помаку. Свједоци смо да је иза нас и неколико изузетних представа, да се репертоари пажљиво осмишљавају, да је све више позоришних представа.

Улагање у културу на овакав начин, у данашње вријеме, значи да постајемо друштвено одговорна средина у контексту културе, закључио је Александар Пантелић.

„Да би неко место имало статус града, оно мора имати позориште. Нема града, без позоришта. Због тога подржавам сваку иницијативу указивања на то, и мислим да овај пројекат има велики потенцијал, не само за Брчко, већ се надам да ће се и у осталим местима створити ова иницијатива, и да ће градови основати позоришта, односно позоришта основати градове.“ истакао је Иван Перковић, оснивач НАСТеатра.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img