Brčko: Državljanin Srbije optužen da je prisvojio novac za liječenje bolesne djevojčice

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Srbije Nenada N.* iz Lazarevca koji se tereti da je protivpravno prisvojio novac prikupljen humanitarnom akcijom za liječenje maloljetne osobe iz Broda.

Prema navodima iz optužnice Nenad N. je kao predsjednik udruženja za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama iz Gradiške, prisvojio blizu dvije hiljade maraka, koje su za oboljelu Ž. R. prikupljene putem humanitarnog telefona.

Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret optuženom da je u maju prošle godine u Brčkom, postupajući u svojstvu predsjednika udruženja “Moj život je u vašim rukama” u više navrata sa bankovnog računa udruženja podigao novac, kojeg je putem humanitarnog broja 17005 za potrebe pomoći u liječenju Ž. R. prikupio M:Tel a.d. Banjaluka.

– Iako je bio obvezan predati ga osobi koja mu je poverila prikupljanje humanitarne pomoći, Nenad N. je novac zadržao za sebe, čime je protivpravno pribavio iznos od 1.778,67 maraka za koji je oštetio Ž. R.- navodi se u optužnici.

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, koji je potvrdio optužnicu, utvrđena je osnovana sumnja da je Nenad N. počinio pronevjeru za koju je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, saopšeno je iz Tužilaštva distrikta.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime