Brčko domaćin sastanka ključnih institucija nadležnih za mlade BiH - nula49.com
spot_img
spot_img

Brčko domaćin sastanka ključnih institucija nadležnih za mlade BiH

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta zajedno sa Omladinskim savjetom Republike Srpske i Vijećem mladih Federacije BiH organizovao je u okviru projekta „Zagovaračka platforma mladih 2.0“ u četvrtak 19.10.2023. u sali Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine događaj „Mladi u očima institucija“ koji se bavio ključnim politikama za mlade na nivou cijele BiH.

Glavne teme sastanka bile su poboljšanje postojeća tri Zakona o mladima, Garancija za mlade, implementacija Strategija za mlade na entitetskom nivou i Brčko distriktu,pitanje Komisije za Koordinaciju mladih na nivou BiH, pitanje predstavnika mladih BiH u regionalnim tijelima te druga tekuća pitanja za mlade BiH.

U pitanju je sastanak na kome su prisustvovali predsjednik Skupštine Brčko distrikta, Ministarstva porodice, predstavniK omladine i sporta Republike Srpske, Odjeljenja za Stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta, predstavnici Komisije za mlade, Komisije za budzet, Komisije za zaštitu ljudskih prava Brčko distritka te drugi zvaničnici iz našeg grada.

Glavne teme sastanka bile su poboljšanje postojeća tri Zakona o mladima, Garancija za mlade, implementacija Strategija za mlade na entitetskom nivou i Brčko distriktu, formiranje Komisije za koordinaciju mladih na nivou BiH, pitanje predstavnika mladih BiH u regionalnim tijelima, podrška krovnim tijelima te druga tekuća pitanja za mlade BiH.

Glavni zaključci sa sasatnka su što hitnije formiranje Komisije za koordinaciju mladih na nivou BiH, Potvrda izabranog predstavnika u Upravnom odboru Regionalne kancelarije za koordinaciju mladih (RYCO) od strane Savjeta ministara BiH, finansijka podrška Vijeću/Savjetu mladih Brčko distrikta.

„Veliko nam je zadovoljstvo da smo u prilici organizovati sastanak na najvišem nivou, odnosno razgovarati o pitanjima mladih na nivou cijele BiH upravo u našem gradu. Veoma smo zadovoljni diskusijom koja je rezultovala konkretnim zaključcima koji će biti upućeni svim relevantnim institucijama.“ – kaže Vladimir Kanostrevac – koordinator projekta i predsjednik Vijeća/Savjeta mladih Brčko distritka.

Tri krovne organizacije mladih u Bosni i Hercegovini udružile su snage kako bi potaknule nadležne institucije punu implementaciju politika koje definišu prava mladih i obveze institucija. Kroz svoje zajedničko djelovanje, ove organizacije nastoje poboljšati položaj mladih u svojim zajednicama i cijeloj zemlji.

„Ovakvi događaji se, nažalost, ne dešavaju često, te smo dugo čekali da na jednom mjestu možemo da razgovaramo sa donosiocima odluka o pitanjima mladih cijele BiH i trudili smo se da nasi zaključci budu što koncizniji i kvalitetniji..“ – kaže Irma Rešidović, predstavnica Vijeća mladih Federacije BiH.

Iz Omladinskog savjeta Republike Srpske kažu da je ovo sjajna prilika da iznesu svoje prijedloge za poboljšanje statusa mladih Republike Srpske.

„Ovo je sjajna šansa da zajedno sa kolegama iz Federacije i Brčkog iznesemo probleme mladih Republike Srpske i da damo konkretne prijedloge za riješenje istih.“ – kaže predstavnik Omladinskog savjeta Republike Srpske Ognjen Vukojević.

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta je jedino od tri krovne organizacije mladih BiH ali i jedino u regionu koje nema podršku institucija u vidu finansiranja svojih redovnih aktivnosti, nego većinu svojih aktivnosti finansira kroz projekte finansirane međunarodnih donatora samim tim donose sredstva u Brčko, ali zbog izostanka finansijske podrške vlasti ostaju uskraćeni za svoje redovne aktivnosti što uveliko uskraćuje njihove mogućnosti i umanjuje kapacitet ali uprkos tome uspjevaju da igraju istaknutu ulogu i na lokalu ali i na državnom,regionalnom pa i međunarodnom nivou.

„U poslednje vrijeme zaista s pravom možemo potvrditi da je naša krovna organizacija najangažovanija po pitanju mladih ne samo na lokalnom nivou (gdje intenzivno radimo na izradi Akcionog plana za implementaciju Strategije) nego i na državnom pa i međunarodnom nivou, a ironija je da smo jedino krovno tijelo mladih u BiH i regionu koje nema podršku vlastitih institucija u vidu redovnog finansiranja.Tužno je da naše vlasti ne žele da prepoznaju naš trud, iako znamo da Brčko ima mogućnost za finansiranje svoje krovne organizacije mladih, te smo zaista razočarani ovakvim odnosom ali ovakav događaj nam daje priliku da po ko zna koji put razgovaramo i o ovom pitanju i drago nam je da smo dobili obećanje od prisutnih zvaničnika da će riješiti naš problem. “ – dodaju iz Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta.

Događaj je podržan kroz projekat „Bosnia and Herzegovina Resilience Initative“ projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija u Bosni i Hercegovini, a finansira Austrijska razvojna suradnja.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img