spot_img

Брчко дом за бројне сове ушаре

Published:

Током јануара 2018. године удружења “Наше птице” из Сарајева и Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бање Луке, заједнички за другим удружењима и појединцима, љубитељима природе, обављају зимско пребројавање сова ушара. Акцији се придружио и Клуб љубитеља природе Брчко.

[fb-e url=https://www.facebook.com/KlubLjubiteljaPrirodeBrcko/posts/1535978616519221]

Пребројавање малих ушара врши се углавном у Посавини, у близини насељених мјеста у којима се сове хране глодарима, с обзиром да се оне задржавају већином на дрвећу зелених површина, паркова, дрвореда и школских дворишта.

Код ове врсте јавља се посебан феномен удруживања јединки од новембра до марта како би на неким стаблима око људских насеља заклоњене од ниских температура заједно презимиле до прољећа.

Из удружења истичу да су ове птице угрожене нестанком станишта и зимовалишта, криволовом, загађењем и тровањем, па су за ублажавање ових негативних утицаја и очување врсте неопходне мјере заштите и праћења.

Током зимовања сове се интензивно хране многобројним глодарима у близини људских насеља и по пољопривредним површинама због чега су изузетно корисне. У том периоду најлакше је утврдити њихову бројност, јер су коцентрисане на одређеним мјестима уз насеља.

Циљ ових акција је боље упознавање ових птица и лакше планирање и споровођење мјеста њихове заштите.

Све фотографије ових предивних животиња можете погледати ОВДЈЕ.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

 

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img