Brčko dom za brojne sove ušare

Tokom januara 2018. godine udruženja “Naše ptice” iz Sarajeva i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke, zajednički za drugim udruženjima i pojedincima, ljubiteljima prirode, obavljaju zimsko prebrojavanje sova ušara. Akciji se pridružio i Klub ljubitelja prirode Brčko.

[fb-e url=https://www.facebook.com/KlubLjubiteljaPrirodeBrcko/posts/1535978616519221]

Prebrojavanje malih ušara vrši se uglavnom u Posavini, u blizini naseljenih mjesta u kojima se sove hrane glodarima, s obzirom da se one zadržavaju većinom na drveću zelenih površina, parkova, drvoreda i školskih dvorišta.

- Reklama -

Kod ove vrste javlja se poseban fenomen udruživanja jedinki od novembra do marta kako bi na nekim stablima oko ljudskih naselja zaklonjene od niskih temperatura zajedno prezimile do proljeća.

Iz udruženja ističu da su ove ptice ugrožene nestankom staništa i zimovališta, krivolovom, zagađenjem i trovanjem, pa su za ublažavanje ovih negativnih uticaja i očuvanje vrste neophodne mjere zaštite i praćenja.

Tokom zimovanja sove se intenzivno hrane mnogobrojnim glodarima u blizini ljudskih naselja i po poljoprivrednim površinama zbog čega su izuzetno korisne. U tom periodu najlakše je utvrditi njihovu brojnost, jer su kocentrisane na određenim mjestima uz naselja.

Cilj ovih akcija je bolje upoznavanje ovih ptica i lakše planiranje i sporovođenje mjesta njihove zaštite.

Sve fotografije ovih predivnih životinja možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime