spot_img
spot_img

Брчко: Док чекају договор о затварању колективних центара живе у немаштини

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Свима нам је дотужило. Била сам 18 година у Прутачама, прије четири мјесеца сам дошла овдје у Брку, а и овдје је никако, чини ми се горе него тамо.

Тако прича Мехида Истић која и данас, 23 године од завршетка рата, живи у колективном центру у Брчком са 22-годишњим сином инвалидом.

– Јако нам је хладно, не можемо да се угријемо. Немамо се коме ни обратити – каже Мехида.

И Митар Вељић, који је у колективни центар Брка дошао 1996. године из Сарајева, каже да су услови никакви, иако је ово насеље од града удаљено свега пет километара. Прилази су блатњави, куће хладне, а немају ни воду.

– Најгоре је што немамо воду и не вјерујемо да ћемо је икада добити. Овдје нас је 25 у пет зграда. Нико нам не долази никада и ништа се не рјешава. Жена ми је обољела од шећерне болести, прима туђу његу и помоћ, тамо нам је све остало, а овдје немамо готово ништа – каже Вељић.

Шеф надлежног пододјељења у Одјељењу за избјегла и расељена лица Брчко дистрикта Зијад Лугушић каже да у колективним центрима углавном живе људи који су у стању социјалне потребе.

– Намјера државе и Брчко дистрикта била је да се ти колективни центри затворе и да се реновирањем добију нове стамбене јединице у власништву Дистрикта, које би биле прилагођене систему социјалног становања, а које би користила лица у стању социјалне потребе – каже Лугушић.

За затварање колективних центара Развојна банка Савјета Европе одобрила је Босни и Херцеговини и кредит, а Брчко дистрикту припало је 1.407.000 КМ, али је рок за повлачење овог новца истекао још у септембру, што је људе који живе у колективним центрима још једном удаљило од рјешавања њихових проблема.

Актуелна власт у Брчком није могла да се договори о приоритетима и редослиједу затварања колективних центара, па је сада пред задатком да од међународног кредитора тражи продужење аранжмана.

– Имамо разумијевање кредитора да се продужи аранжман и да се Дистрикту да додатно вријеме како би постигли сагласност о приоритетима – каже градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић.

Он каже да је ово још један од проблема који је без потребе доспио у фазу политичког одлучивања.

– У претходном мандату Владе имали смо утврђене приоритете и по њима је требало радити и кренути у реконструкцију оних колективних центара за које постоје услови извођења грађевинских радова. Са новом политиком и Владом су нам испостављени другачији захтјеви, да се приоритетно крене са рјешавањем проблема у насељу Прутаче, али немамо довољно новца за реализацију цјелокупног пројекта који би у овој фази укључивао и Прутаче – каже Милић.

Прутаче су колективни центар у коме је стање најлошије и за чије рјешавање, према неким процјенама, треба готово 2.000.000 КМ.

– Кад-тад ћемо се о томе морати договорити, јер ће у супротном новац бити преусмјерен ентитетима – закључује градоначелник Милић.

У шест центара живе 173 породице

Највећи колективни центар је у Прутачама са 133 стамбене јединице. Грбавица има 60, Церик 32, Буквик 28, Брка десет и Ивици осам стамбених јединица. У њима живе 173 породице, односно 788 особа. Десет одсто су избјегла и расељена лица.

– Они су брига државе и Дистрикта, а обезбијеђени су им минималани услови становања – каже Лугушић.

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img