Brčko: Dok čekaju dogovor o zatvaranju kolektivnih centara žive u nemaštini

Svima nam je dotužilo. Bila sam 18 godina u Prutačama, prije četiri mjeseca sam došla ovdje u Brku, a i ovdje je nikako, čini mi se gore nego tamo.

Tako priča Mehida Istić koja i danas, 23 godine od završetka rata, živi u kolektivnom centru u Brčkom sa 22-godišnjim sinom invalidom.

– Jako nam je hladno, ne možemo da se ugrijemo. Nemamo se kome ni obratiti – kaže Mehida.

- Reklama -

I Mitar Veljić, koji je u kolektivni centar Brka došao 1996. godine iz Sarajeva, kaže da su uslovi nikakvi, iako je ovo naselje od grada udaljeno svega pet kilometara. Prilazi su blatnjavi, kuće hladne, a nemaju ni vodu.

– Najgore je što nemamo vodu i ne vjerujemo da ćemo je ikada dobiti. Ovdje nas je 25 u pet zgrada. Niko nam ne dolazi nikada i ništa se ne rješava. Žena mi je oboljela od šećerne bolesti, prima tuđu njegu i pomoć, tamo nam je sve ostalo, a ovdje nemamo gotovo ništa – kaže Veljić.

Šef nadležnog pododjeljenja u Odjeljenju za izbjegla i raseljena lica Brčko distrikta Zijad Lugušić kaže da u kolektivnim centrima uglavnom žive ljudi koji su u stanju socijalne potrebe.

– Namjera države i Brčko distrikta bila je da se ti kolektivni centri zatvore i da se renoviranjem dobiju nove stambene jedinice u vlasništvu Distrikta, koje bi bile prilagođene sistemu socijalnog stanovanja, a koje bi koristila lica u stanju socijalne potrebe – kaže Lugušić.

Za zatvaranje kolektivnih centara Razvojna banka Savjeta Evrope odobrila je Bosni i Hercegovini i kredit, a Brčko distriktu pripalo je 1.407.000 KM, ali je rok za povlačenje ovog novca istekao još u septembru, što je ljude koji žive u kolektivnim centrima još jednom udaljilo od rješavanja njihovih problema.

Aktuelna vlast u Brčkom nije mogla da se dogovori o prioritetima i redoslijedu zatvaranja kolektivnih centara, pa je sada pred zadatkom da od međunarodnog kreditora traži produženje aranžmana.

– Imamo razumijevanje kreditora da se produži aranžman i da se Distriktu da dodatno vrijeme kako bi postigli saglasnost o prioritetima – kaže gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

On kaže da je ovo još jedan od problema koji je bez potrebe dospio u fazu političkog odlučivanja.

– U prethodnom mandatu Vlade imali smo utvrđene prioritete i po njima je trebalo raditi i krenuti u rekonstrukciju onih kolektivnih centara za koje postoje uslovi izvođenja građevinskih radova. Sa novom politikom i Vladom su nam ispostavljeni drugačiji zahtjevi, da se prioritetno krene sa rješavanjem problema u naselju Prutače, ali nemamo dovoljno novca za realizaciju cjelokupnog projekta koji bi u ovoj fazi uključivao i Prutače – kaže Milić.

Prutače su kolektivni centar u kome je stanje najlošije i za čije rješavanje, prema nekim procjenama, treba gotovo 2.000.000 KM.

– Kad-tad ćemo se o tome morati dogovoriti, jer će u suprotnom novac biti preusmjeren entitetima – zaključuje gradonačelnik Milić.

U šest centara žive 173 porodice

Najveći kolektivni centar je u Prutačama sa 133 stambene jedinice. Grbavica ima 60, Cerik 32, Bukvik 28, Brka deset i Ivici osam stambenih jedinica. U njima žive 173 porodice, odnosno 788 osoba. Deset odsto su izbjegla i raseljena lica.

– Oni su briga države i Distrikta, a obezbijeđeni su im minimalani uslovi stanovanja – kaže Lugušić.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime