spot_img

Брчко: Договорени кораци за оснивање класичне Гимназије

Published:

- Advertisement -

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић разговарао је у Брчком са министром просвјете и културе Републике Српске Данетом Малешевићем и његовим преосвештенством епископом зворничко-тузланским господином Фотијем о оснивању класичне Гимназије у дистрикту Брчко те наредним корацима које је неопходно испунити како би 2019. школске године ова школа примила прве ђаке.

Ово је наставак разговора, вођених прије два мјесеца, на тему оснивања средњошколске установе на простору дистрикта Брчко у објекту Српске православне цркве у Мјесној заједници Илићка.

” Договорили смо се да наредних дана размотримо све правне акте, форирамо радну групу која би радила на том питању, а оно што томе претходи јесте да министарство просвјете изађе пред Владу РС са информацијом о планираним активностима, гдје ће размотрити какве су могућности да РС буде оснивач једне такве школе у нашем граду”, истакао је градоначелник Милић.

Он је додао да ће ова Гимназија пружати висок ниво квалитета образовања, те да је у смислу квалитета можемо назвати елитном. Школа би, како је истакао градоначелник, требало да буде регионалног карактера, отворена за ђаке са других простора БиХ и шире али и за све ђаке са простора Дистрикта, без обзира на националну и вјерску опредијељеност.

Епископ зворничко- тузлански Фотије рекао је да црква има адекватан објекат за оснивање једне класичне Гимназије.

” Црква је организација која је одувијек водила рачуна о просвјети, и кроз историју и сада. Школовање ће бити бесплатно али смо планирали да, обзиром да ће бити регионалног карактера, оснујемо и интернат”, додао је владика Фотије.

Министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Дане Малешевић навео је да је данас дефинисано да то буде класична гимназија друштвеног смијера која би имала такве програме који ће омогућити ученицима квалитетна знања да могу студирати било гдје у свијету без проблема.

” Били бисмо срећни да у ову Гимназију дођу ученици из свих дијелова државе, региона и свијета и имамо доста посла да бисмо довели до тога да 2019. године ова школа почне са радом. Уз елаборат морамо припремити и сва потребна документа која ћемо доставити Дистрикту да донесу одлуку о оснивању једне такве школе, да нам дају дозволу, а накнадно утврдити наставни план и програм, дефинисати кадрове који ће моћи радити у овој Гимназији, не реметећи рад постојеће Гимназије”, рекао је министар Малешевић. Он је додао да би према садашњим плановима ђачки дом био капацитета од око 200 мијеста за ђаке који ће доћи из других градова.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img