Brčko: Dogovoreni koraci za osnivanje klasične Gimnazije

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić razgovarao je u Brčkom sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Danetom Maleševićem i njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko-tuzlanskim gospodinom Fotijem o osnivanju klasične Gimnazije u distriktu Brčko te narednim koracima koje je neophodno ispuniti kako bi 2019. školske godine ova škola primila prve đake.

Ovo je nastavak razgovora, vođenih prije dva mjeseca, na temu osnivanja srednjoškolske ustanove na prostoru distrikta Brčko u objektu Srpske pravoslavne crkve u Mjesnoj zajednici Ilićka.

- Reklama -

” Dogovorili smo se da narednih dana razmotrimo sve pravne akte, foriramo radnu grupu koja bi radila na tom pitanju, a ono što tome prethodi jeste da ministarstvo prosvjete izađe pred Vladu RS sa informacijom o planiranim aktivnostima, gdje će razmotriti kakve su mogućnosti da RS bude osnivač jedne takve škole u našem gradu”, istakao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da će ova Gimnazija pružati visok nivo kvaliteta obrazovanja, te da je u smislu kvaliteta možemo nazvati elitnom. Škola bi, kako je istakao gradonačelnik, trebalo da bude regionalnog karaktera, otvorena za đake sa drugih prostora BiH i šire ali i za sve đake sa prostora Distrikta, bez obzira na nacionalnu i vjersku opredijeljenost.

Episkop zvorničko- tuzlanski Fotije rekao je da crkva ima adekvatan objekat za osnivanje jedne klasične Gimnazije.

” Crkva je organizacija koja je oduvijek vodila računa o prosvjeti, i kroz istoriju i sada. Školovanje će biti besplatno ali smo planirali da, obzirom da će biti regionalnog karaktera, osnujemo i internat”, dodao je vladika Fotije.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Dane Malešević naveo je da je danas definisano da to bude klasična gimnazija društvenog smijera koja bi imala takve programe koji će omogućiti učenicima kvalitetna znanja da mogu studirati bilo gdje u svijetu bez problema.

” Bili bismo srećni da u ovu Gimnaziju dođu učenici iz svih dijelova države, regiona i svijeta i imamo dosta posla da bismo doveli do toga da 2019. godine ova škola počne sa radom. Uz elaborat moramo pripremiti i sva potrebna dokumenta koja ćemo dostaviti Distriktu da donesu odluku o osnivanju jedne takve škole, da nam daju dozvolu, a naknadno utvrditi nastavni plan i program, definisati kadrove koji će moći raditi u ovoj Gimnaziji, ne remeteći rad postojeće Gimnazije”, rekao je ministar Malešević. On je dodao da bi prema sadašnjim planovima đački dom bio kapaciteta od oko 200 mijesta za đake koji će doći iz drugih gradova.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime