spot_img
spot_img

Брчко: Додатних пет милиона марака за инфраструктурне пројекте у буџету Дистрикта за наредну годину

spot_img
spot_img

Буџет Брчко дистрикта за наредну годину, пројектован на 281 милион марака током ове седмице требао би бити у потпуности усаглашен, односно спреман за коначно усвајање.

Након проведене три јавне расправе, односно сугестија грађана, те законом овлаштених предлагача, Комисија за буџет Скупштине Дистрикта је објединила око 700 амандмана, који ће највјероватније бити разматрани на засебном засједању средином наредне седмице.

„Оно што је у овом тренутку сасвим извјесно јесте да смо осигурали пет милиона марака за реализацију предложених амандмана и од стране грађана, који се углавном тичу капиталних пројеката односно обнове и изградње инфраструктуре, било да је ријеч о водоводној, путној или електро мрежи“, рекао је Блажић.

Оно што је остало је да парламентарна већина до краја седмице, усагласи трошкове, односно расходовну страну рада појединих одјељења брчанске Владе.

„Ту требамо још понешто поправити јер се неки од шефова одјељења, код планирања средстава за наредну годину нису се понашали према инструкцији Комисије, односно резервисали су већи износ средстава него што објективно могу утрошити“, акцентира Блажић.

Оно што је такође већ усаглашено, а односи се на један број пристиглих амандмана који се тичу повећања најнижих плата упосленика у јавним службама и институцијама Дистрикта, јесте да тим амандманима у овом тренутку неће моћи бити удовољено.

„Јасно је да најниже плате упосленика треба повећати. Но, у овом тренутку не само да за те намјене немамо резервисана средства, већ нису одрађене ни све законом предвиђене предрадње како би се повећање плата могло конкретно и реализовати. Стога је на парламентарној већини договорено да повећање плата реализујемо кроз усвајање првог ребаланса буџета за наредну годину“, истиче Блажић.

Све у свему до конца мјесеца буџет би требао бити усвојен, што би практично значило да други пут за редом Дистрикт, у складу са законом, усваја овај темељни финансијски документ и да ће буџет за наредну, бити усвојен до краја текуће године.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img