spot_img
spot_img

Брчко: Добровољни даваоци крви ускоро ће имати право на плаћено одсуство

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако је према недавно усвојеном Закону о раду Брчко дистрикта регулирано право запосленика Владе Брчко дистрика да могу користити плаћено одсуство с посла у трајању од два дана приликом добровољног даривања крви, они још увијек због одредби тренутног Закона о државној служби у органима јавне управе Дистрикта не могу користити те бенефиције.

Шеф Одјељења за стручне и административне послове Владе Недим Хамзабеговић каже како ће се ово питање највјеројатније ријешити до краја текуће године.

“Иако је то у окружењу другачије регулисано, па и сам наш Закон о раду, који је недавно усвојен, прописује другачије, тренутно имамо такву ситуацију. Међутим, у изради је нови Закон о државној служби који ће омогућити управо добровољним даваоцима крви да за свако давање крви имају по два дана плаћеног одсуства с посла. Закон би ускоро требао угледати свјетло дана”, каже Хамзабеговић.

Он је истакао како вјерује да ће могућност остваривања ових бенефита подстаћи запосленике на чешће несебично даривање крви за оне којима је најпотребније.

“Брчко дистрикт је иначе по свим другим активностима и друштвеним токовима испред остатка државе, једино у овом дијелу имамо ову ситуацију која ће се ускоро на најбољи начин поправити”, закључио је Хамзабеговић.

Шеф Службе за трансфузиологију Самир Пандур се сложио с Хамзабеговићем мишљењем о могућности повећања броја добровољних даваоца приликом остваривања ових бенефита. Додао је како је ситуација са залихама крви углавном задовољавајућа, али како су нови даваоци крви увијек добродошли.

“Наравно, сваки бенефит који пружа добровољно даривање крви може бити само још један подстријек за афирмацију давалаштва. Давалаштво је врло битно, постоји велики број људи који не могу живјети да не примају крв, попут онколошких пацијената, хроничних болесника, те судионика сталних несретних случајева гдје такође људи морају да примају крв. Тако да тај бенефит, као и било који други, може само бити плус, велика ствар за промоцију давалаштва”, рекао је Пандур.

Пандур је истакао како су даваоци пријеко потребни друштву, али да су закинути када су у питању бенефиције које остварују од тог.

“Тим људима треба пуно више дати”, наглашава он.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img