spot_img
spot_img

Брчко добија закон о пословним зонама

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Брчко дистрикт добија закон о пословним зонама који је неопходан како би се привукле нове инвестиције, смањио број незапослених, увећали приходи од пореза и доприноса, али и унаприједио привредни развој.

На сједници Скупштине посланици су овај Закон усвојили у првом читању и оцијенили да се он мора што прије да ступи на снагу.

Посланик СНСД Жељко Антић сматра да ће након коначног усвајања закона бити најважнији закон донесен у овом сазиву Скупштине, а посланик ПДП Синиша Голић истиче да га је требало донијети и раније.

– Очекујем да ће његовим доношењем бити поспјешен привредни развој и да ће се коначно уредити инфраструктурно подручје како би потенцијални инвеститорима олакшали улагања и покретање привредних активности – поручују посланици.

Додају да имају неколико дилема, а основна је да ли формирати агенцију у складу са Законом о правним лицима, јер ће то захтијевати нове директорске позиције, замјенике и мало већу администрацију.

– Сматрам да постоје боља рјешења, а то је обављања послова у оквиру постојећих организационих јединица – рекао је Голић.

Додао је да треба ријешити и питање права коришћења и евентуалног власништва над земљиштем.

– Сада земљиштем управља Канцеларија за јавну имовину, а предвиђено је да се та права пренесу на агенцију. Стога ће требати мијењати Закон о управљању јавном имовином, као и Закон о власништву и другим стварним правима. Нејасноћа има и у вези са закључивањем уговора о приватно-јавном партнерству, које је сада у надлежности Владе – рекао је Голић.

Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привреду, истакао је да све локалне заједнице у окружењу већ уредиле ову област и да ће доношење закона о пословним зонама отклонити препреке инвестирању.

– Одговорност за стварање повољног пословног амбијента је на овом одјељењу, а све полуге управљања ресурсима, односно земљиштем које је могуће ставити на располагање потенцијалним инвеститорима је на другом месту. Осим тога, у исти кош је стављена додјела земљишта за стамбену изградњу и додјељивање земљишта на коме би се покренуо нови бизнис и запошљавали људи – рекао је Гудељевић.

Он сматра да је формирању агенције добро рјешење и да је потребна као правно лице које би основао Дистрикт, а које би проводио политику Владе у овој области.

– Ако имамо парцелу од 10.000 хектара на којој се може изградити око 50 фирми и ако то радимо као до сада, треба 50 пута спровести поступак лицитације, а у овом случају би земљиште по јединствено утврђеним правилима додјељивала агенција – појаснио је Гудељевић.

Скупштина је одлучила да се с циљем појашњења и побољшања понуђених рјешења у року од 60 дана о нацрту овог закона спроведе стручна и јавна расправа.

Пропуштене прилике

Супервизор за Брчко Мајкл Скенлан обратио се посланицима Скупштине, рекавши да је у Дистрикту пропуштено много прилика те да је од некада енергичног привредног центра постао средина са дугачком листом ствари које јој недостају и због којих млади одлазе.

Навео је да је стотине амандмана на буџет који се усвајају сваке године мотивисано личним интересом, а не потребама заједнице.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img