spot_img
spot_img

Brčko dobija novog gradonačelnika: Nova koalicija mogla bi biti ozvaničena danas?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Promjena političke klime u Brčko distriktu intenzivirana je proteklih dana, a Klix.ba saznaje da bi do prekompozicije vlasti izvjesno moglo doći veoma brzo, formiranjem novog “probosanskog” bloka koji će biti ozvaničen.

Posljednji potez SDA-ovog gradonačelnika Brčkog jučer je dodatno potvrdio nesuglasice koje postoje unutar vlasti. One su kulminirale razrješavanjem dužnosti jednog od uposlenika vlade Nedima Hamzabegovića, koji je član Stranke za BiH.

Naime, kako je Klix.ba ranije objavio, SDA-ov gradonačelnik Esed Kadrić sklonio ga je zbog, kako tvrdi, kršenja koalicionog sporazuma. Iz kabineta Kadrića je kao razlog navedeno da je predsjednik brčanskog odbora Stranke za BiH Zijad Nišić prekršio koalicioni sporazum, navodeći ga kao predvodnika aktivnosti na smjeni gradonačelnika po nalogu centralne stranke u Sarajevu.

Poznavaoce političkih prilika u Brčkom ovakav Kadrićev potez ne iznenađuje, uzevši u obzir to da se na prostoru distrikta izvjestan period odvijaju neformalni razgovori prvenstveno šest političkih stranaka koje bi mogle činiti novu skupštinsku većinu. Ozvaničenjem njihove saradnje uslijedit će izbacivanje SDA iz vlasti, a samim tim i smjena gradonačelnika Kadrića uz dva ministra u vladi.

“Dešavanja u distriktu slična su kao i na nivou Bosne i Hercegovine i to je nešto što ne čudi. Praksa je dosad pokazala da koalicije na nivou BiH ne moraju biti iste i u Brčko distriktu, ali sudeći po aktuelnoj političkoj situaciji, ovoga puta bi to moglo biti drugačije. Sve je izvjesnije da će do toga doći i ako do toga u konačnici i dođe znat će se u sljedećih nekoliko dana”, kaže za Klix.ba predsjednica organizacije SBB-a u Brčkom Ina Pamukčić.

Kako nezvanično saznajemo, upravo SBB se nalazi u grupaciji stranaka koje su učestvovale u neformalnim razgovorima, prvenstveno vezano za formiranje novog probosanskog bloka, u kojem bi pored tog političkog subjekta bili još i NiP, SDP, SBiH, kao i Mejra Šečić iz reda nacionanih manjina. Ranije u probosanskoj grupaciji se navodio Abdulah Iljazović kao nezavisni zastupnik, međutim, kako Klix.ba nezvanično saznaje, on će se pridružiti SBiH.

Neformalne razgovore proteklih dana vodili su lokalni političari, uz nadzor centrala stranaka, što je još jedan od pokazatelja da se nespecifična situacija odvija u distriktu, koja bi u konačnici trebala predstavljati presliku saradnje sa državnog nivoa. Takva situacija ranije u brčanskoj praksi nije zabilježena jer je distrikt svoje koalicije formirao na drugačiji način u odnosu na klimu koja je prevladavala na višim nivoima.

Od izvora iz pregovaračkih timova saznajemo da bi nova koalicija u probosanskom bloku, bez SDA, mogla biti ozvaničena danas, za vrijeme zajedničkog sastanka koji treba biti održan.

Inače, u Brčkom egzistiraju tri većine sastavljene od isto toliko blokova, odnosno bošnjačkog, srpskog i hrvatskog. Shodno statutu, za formiranje nove vlasti i donošenje svih odluka potrebno je imati ruke iz sva tri bloka, koje ujedno čine jednu veliku većinu.

U hrvatskom bloku se nalaze tri zastupnika i svi su pripadnici HDZ-a, dok srpski broji deset ruku iz redova SNSD-a, PDP-a, Ujedinjene Srpske, SDS-a i jednog nezavisnog zastupnika. Neformalno, novi probosanski blok u skupštinskim klupama podržat će i ostala dva bloka.

 

 

 

(klix.ba/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img