Brčko dobija javni univerzitet

Brčko Distrikt trenutno ima tri privatne visokoškolske ustanove i tri isturena odjeljelja Ekonomskog fakulteta Istočno Sarajevo, Prirodno matematički fakultet, Univerzitet Sarajevo i Odsjek za žurnalistiku i novinarstvo, Univerzitet Zapadni Mostar.

Visokoškolske ustanove u Brčkom trenutno broje oko 5.000 studenata iz Brčkog, BiH i nekoliko drugih zemalja.

- Reklama -

Senad Osmanović, šef vladinog Odjeljenja za obrazovanje istakao je da su, formiranjem vladinog Pododjela za visoko obrazovanje, sem poslova vezanih za rad u vezi sa šest već postojećih univerziteta – fakulteta u Brčkom, stvoreni uslovi za formiranje Javnog univerziteta Brčko Distrikta.

Osmanović je kazao da su trenutne aktivnosti Pododjeljenja u vezi sa procesom izdavanje akreditacija visokoškolskim ustanovama, Evropskom i Internacionalnom univezitetu u Brčkom.

Od postojećih visokoškolskih ustanova i javnog univerziteta koji treba da se formira, Brčko Distrikt ima višestruke koristi, obrazovno – naučne, ali ekonomske.

Intencija osnivača javnog univerziteta u Brčko Distriktu, uz već postojeće visokoškolske ustanove, je da Brčko postane regionalni univerzitetski centar.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime