spot_img
spot_img

Brčko: Do sada eutanazirano 6.000 svinja

spot_img
spot_img

Na području Brčko distrikta do sada je na 185 imanja eutanazirano 6.000 životinja zaraženih afričkom svinjskom kugom, a zaključno s današnjim danom registrirano je još deset novih pozitivnih nalaza.

Brzim i pravovremenim djelovanjem nadležnih službi Vlade Brčko distrikta uložen je dodatan napor na suzbijanju i zaustavljanju širenja zaraze afričkom svinjskom kugom.

„U posljednjih nekoliko dana na još dva imanja u Gornjem i Donjem Breziku otkrivena su nova žarišta, dok su već ranije potvrđeni slučajevi u obližnjim Trnjacima, Sandićima i Ražljevu“, kazao je Kosta Kojić predstojnik Odsjeka za veterinarstvo Vlade Brčko distrikta. On je dodao kako zaraza nije potvrđena u mjestima Potočari i Dubravice te ističe nadu se da će tako i ostati.

Za sva ona domaćinstva na čijim farmama svinje još uvijek nisu zaražene ovim opasnim virusom, Kojić apelira da se pridržavaju svih uputa koje su dobili kako bi imanja i dalje ostala zaštićena, da koriste dezinfekcijska sredstva, dezo-barijere, da mijenjaju obuću pri ulaženju u objekte sa životinjama i slično.

Kada je u pitanju povratak životinja u objekte i imanja koja su bila zaražena, Kojić je istaknuo da će trebati duže vremensko razdoblje, minimalno šest mjeseci, a možda i više, sve dok virus u potpunosti ne nestane.

Iz rezervi Proračuna Brčko distrikta BiH već je povučen određeni novčani iznos za isplatu nastale štete, zahtjevi se već sada mogu poslati, a tražit će se i dodatna sredstva kroz rebalans Proračuna kako bi se svim ugroženim uzgajivačima svinja namirila nastala šteta prouzrokovana afričkom svinjskom kugom.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img