spot_img
spot_img

Брчко: До краја године више од седам милиона марака на рачунима пољопривредника

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ресорно одјељење брчанске Владе до овог момента обрадило је и исплатило 937 захтјева брчанских пољопривредника за подстицање производње у овој години. По овом основу, произвођачима је исплаћено 6.187.000 марака буџетског новца.

„До краја године обрадићемо око 1.150 захтјева што значи да ће бити исплаћено више од седам милиона марака. Речено практично значи да ће до 31. децембра, 60 посто произвођача, који су поднијели захтјеве за текућу годину, новац и добити до краја године“, рекао је шеф Одјељења, Миленко Нинковић.

Иначе, исплата ће бити настављена и током наредне године, а већ почетком јануара, први пут од формирања Дистрикта, стартоваће и пријем захтјева за подстицаје у пољопривреди за 2022. годину. План је, упркос чињеници да је Правилник постао оперативан тек половином августа, био да се сви подстицаји исплате до краја текуће године. Но, објективно, није било довољно времена посебно имајући у виду смањен број „оперативаца“ односно извршилаца.

„У Одјељењу је пет службеника суспендовано. Ако се свему дода и чињеница да је, усљед актуелне пандемије, па и других вирусних обољења, у једном тренутку током предходне седмице 11 службеника било на боловању, а то су ствари на које не можемо утицати, мислим да и нисмо могли обрадити више захтјева“, образложио је Нинковић.

Кад је ријеч о захтјевима за подстицаје пољопривредне производње у идућој години, њихов пријем ће стартовати одмах односно од трећег јануара.

„Пријем захтјева, како смо и обећали, почеће првог радног дана у наредној години. Припремамо и нови софтвер, сад је у фази тестирања, и он би требао бити у примјени од првог јануара. Помоћу софтвера ћемо моћи пуно квалитетније извјештавати и грађане и произвођаче, али и брчанску Владу, о току реализације. Чак ћемо на дневном нивоу имати преглед колико је новца исплаћено, за коју врсту производње и колико је произвођача обухваћено“, акцентирао је Нинковић.

Што се осигуравања 12 милиона марака за подстицање пољопривреде у наредној години на подручју Дистрикта, тиче, ту не би требало бити никаквих проблема, заккључио је шеф Одјељења за пољопривреду, водопривреду и шумарство брчанске Владе, Миленко Нинковић.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img