spot_img
spot_img

Брчко дистрикту 1.800 тона минералних гнојива из Турске

spot_img
spot_img

Република Турска одобрила је извоз 30.000 тона минералних ђубрива у БиХ. Овим потезом биће, нашим пољопривредницима, омогућена набавка интегрираних минералних ђубрива и кана, а Брчком ће, од укупно договорених количина, припасти 1.800 тона.

„Одмах сам заједно са оба ентитетска ресорна министра упутио писмо извозницима гнојива из Турске да нам пошаљу понуде и цијене по килограму како бисмо одабрали најповољнијег извозника. Паралелно с тим одабраћемо и ону фирму која ће гнојиво увести у нашу земљу“, казао је шеф Одјељења за пољопривреду брчанске Владе, Миленко Нинковић.

Оно што је такође повољно је и то да се увоз ђубрива обавља директно од произвођача, па нема такозване „друге и треће руке“ односно повећања цијена кроз марже. Добра ствар је и то да се и БиХ у овом случају одрекла својих маржи на увезене робе, тако да ће гнојиво у Босну и Херцеговину стићи и без тог оптерећења. „Оно што ми се чини важним нагласити јесте да смо сви у систему учинили максимум како би гнојиво из увоза било што јефтиније. Но, не треба заборавити да оно неће бити бесплатно односно да га наши произвођачи морају купити. Која ће тачно цијена бити, то ће се знати, вјерујем, за седам до десет дана када будемо добили понуде и цијене самих произвођача из Републике Турске“, нагласио је Нинковић.

Цијели посао би, иначе, требао бити окончан до половине наредног мјесеца када би увезено гнојиво, како се најављује, требало бити доступно пољопривредним произвођачима.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img