spot_img
spot_img

Брчко Дистрикт дијели судбину остатка државе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако се очекивало да ће његов административни статус донијети инвестицијски и развојни бум, Дистрикт Брчко не издваја се по економским показатељима од остатка државе.

Заправо, сви макрокономски показатељи показују да овај административни дио дијели судбину остатка државе, извјештава Indikator.ba.

БДП по становнику у 2018. години износио је прошле године у Дистрикту Брчко 9.770 КМ, што је нешто више од просјека у држави, гдје је био 9.556 КМ. Ипак становници Дистрикта у просјеку су сиромашнији од грађана Федерације БиХ гдје је БДП пер цапита у истом периоду био 9.992 КМ.

Просјечна плата у 2018. години у Дистикту била је у августу ове године 937 КМ и нешто је већа него на нивоу БиХ, која је износила 925 КМ.

Дистрикт има процијењени број од 83.234 становника, док је укупни БДП у текућим цијенама износио 2018. године 813,1 милион КМ, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Укупан извоз Брчко Дистрикта БиХ у 2018. години био је 243,6 милиона КМ, док је увоз више него двоструко већи и износио је 510,5 милиона КМ.

Покривеност увоза извозом износила је 47,7 посто што показује да је Брчко више оријентиран ка увозу него што је то цијела бх. држава. Мотор раста извоза Дистрикта је индустрија хране и пића, првенствено због присуства Студен-Аграна Холдинга.

Као што је то уосталом и на нивоу БиХ, трговина предњачи у Дистрикту, те у бруто доданој вриједности има највеће учешће. Она значајно надмашује прерађивачку индустрију (укључујући и вађење руде и камена) која је на другом мјесту, те пољоприведу и јавну управу.

Иако се стопа незапослености смањује из године у годину, Брчко Дистрикт још увијек има 7.405 лица без посла, док је број запослених нарастао на 17.842.

Оно што је у Дистрикту дефинитивно боље него у осталим администратвиним дијеловима БиХ јесте омјер пензионера и запослених.

Број пензионера је 11.720, што значи да на једног пензионера долази 1,6 запосленика, што је боље него у другим дијеловима БиХ, гдје се та бројка приближила омјеру 1:1.

 

 

 

(indikator.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img