Brčko distikt uvodi red u visokoškolske ustanove

Nakon sedam godina, Vlada Brčko distrikta konačno je odlučila da uvede red u visokoškolsko obrazovanje. Novim zakonom planiraju uređenje statusa i odnosa čak sedam visokoškolskih ustanova, koji postoje u Distriktu. Sve one moraće će prođu proceduru za akreditaciju i licenciranje, a njihovo rad kontrolisaće Inspektorat, koji treba da bude formiran.

Na 90.000 stanovnika Brčkog, sedam visokoškolskih ustanova, tri javna fakulteta i četiri privatna univerziteta. Neki će reći mnogo, ali ni problema nije manjkalo. Od osporavanja na legalan rad, do privremenih dozvola koje su i sada na snazi? Kažu, neuređeni odnosi uzrokuju nedefinisane stavove, pa je tako jedan univerzitet morao da plati porez na iznose za koje su studente, zbog lošeg imovnog stanja, oslobodili školarine.

- Reklama -

“Neke smo studente maltene oslobodili plaćanja cijele školarine, negde djelimično, i sada ispalo da na otpisanu školarinu mi treba da platimo porez, jer je Brčko distikt oštećen za svoj prihod”, ističe prof. dr Velimir Sotirović, rektor Interancionalnog univerziteta u Brčkom.

Mnogo je problema u ovih sedam godina čekanja. Najveći je, kažu, što Vlada pravi zakon bez njih i njihovog mišljenja. Nude i svoju pomoć, samo da se ova oblast što prije uredi i da se sa početnih pređe na stalne akreditacije.

Ni tri javna fakulteti nisu u mnogo boljoj poziciji od privatnih univerziteta. Traži se i njihova akreditacija od brčanskih institucija, iako ove visokoškolske ustanove to već imaju.

Predstavnici svih sedam obrazovnih institucija tvrde da zadovoljavaju sve kritrijume, kao i institucije u Srpskoj i FBiH koje imaju akreditacije i licence za nesmetan rad.

Prof. dr Zoran Milošević, rektor Evropskog univerziteta u Brčkom ističe da imaju preko 200 profesora, adekvatan prostor, opremu, biblioteku, da imaju međunarodnu saradnju, bavljenje naukom, i da izdaju naučne časopis i udžbenike.

Vlada će ovih dana usvojiti prijedlog novog Zakona o obrazovanju i proslijediti ga Skupštini na usvajanje, a 15 dana poslije, očekuju i njegovu primjenu i normalizaciju odnosa na visokoškolskim ustanovama u Brčkom.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime