Brčko distikt uvodi red u visokoškolske ustanove

Nakon sedam godina, Vlada Brčko distrikta konačno je odlučila da uvede red u visokoškolsko obrazovanje. Novim zakonom planiraju uređenje statusa i odnosa čak sedam visokoškolskih ustanova, koji postoje u Distriktu. Sve one moraće će prođu proceduru za akreditaciju i licenciranje, a njihovo rad kontrolisaće Inspektorat, koji treba da bude formiran.

Na 90.000 stanovnika Brčkog, sedam visokoškolskih ustanova, tri javna fakulteta i četiri privatna univerziteta. Neki će reći mnogo, ali ni problema nije manjkalo. Od osporavanja na legalan rad, do privremenih dozvola koje su i sada na snazi? Kažu, neuređeni odnosi uzrokuju nedefinisane stavove, pa je tako jedan univerzitet morao da plati porez na iznose za koje su studente, zbog lošeg imovnog stanja, oslobodili školarine.

“Neke smo studente maltene oslobodili plaćanja cijele školarine, negde djelimično, i sada ispalo da na otpisanu školarinu mi treba da platimo porez, jer je Brčko distikt oštećen za svoj prihod”, ističe prof. dr Velimir Sotirović, rektor Interancionalnog univerziteta u Brčkom.

Mnogo je problema u ovih sedam godina čekanja. Najveći je, kažu, što Vlada pravi zakon bez njih i njihovog mišljenja. Nude i svoju pomoć, samo da se ova oblast što prije uredi i da se sa početnih pređe na stalne akreditacije.

Ni tri javna fakulteti nisu u mnogo boljoj poziciji od privatnih univerziteta. Traži se i njihova akreditacija od brčanskih institucija, iako ove visokoškolske ustanove to već imaju.

Predstavnici svih sedam obrazovnih institucija tvrde da zadovoljavaju sve kritrijume, kao i institucije u Srpskoj i FBiH koje imaju akreditacije i licence za nesmetan rad.

Prof. dr Zoran Milošević, rektor Evropskog univerziteta u Brčkom ističe da imaju preko 200 profesora, adekvatan prostor, opremu, biblioteku, da imaju međunarodnu saradnju, bavljenje naukom, i da izdaju naučne časopis i udžbenike.

Vlada će ovih dana usvojiti prijedlog novog Zakona o obrazovanju i proslijediti ga Skupštini na usvajanje, a 15 dana poslije, očekuju i njegovu primjenu i normalizaciju odnosa na visokoškolskim ustanovama u Brčkom.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime