spot_img

Брчко дистикт уводи ред у високошколске установе

Published:

Након седам година, Влада Брчко дистрикта коначно је одлучила да уведе ред у високошколско образовање. Новим законом планирају уређење статуса и односа чак седам високошколских установа, који постоје у Дистрикту. Све оне мораће ће прођу процедуру за акредитацију и лиценцирање, а њихово рад контролисаће Инспекторат, који треба да буде формиран.

На 90.000 становника Брчког, седам високошколских установа, три јавна факултета и четири приватна универзитета. Неки ће рећи много, али ни проблема није мањкало. Од оспоравања на легалан рад, до привремених дозвола које су и сада на снази? Кажу, неуређени односи узрокују недефинисане ставове, па је тако један универзитет морао да плати порез на износе за које су студенте, због лошег имовног стања, ослободили школарине.

“Неке смо студенте малтене ослободили плаћања цијеле школарине, негде дјелимично, и сада испало да на отписану школарину ми треба да платимо порез, јер је Брчко дистикт оштећен за свој приход”, истиче проф. др Велимир Сотировић, ректор Интеранционалног универзитета у Брчком.

Много је проблема у ових седам година чекања. Највећи је, кажу, што Влада прави закон без њих и њиховог мишљења. Нуде и своју помоћ, само да се ова област што прије уреди и да се са почетних пређе на сталне акредитације.

Ни три јавна факултети нису у много бољој позицији од приватних универзитета. Тражи се и њихова акредитација од брчанских институција, иако ове високошколске установе то већ имају.

Представници свих седам образовних институција тврде да задовољавају све критријуме, као и институције у Српској и ФБиХ које имају акредитације и лиценце за несметан рад.

Проф. др Зоран Милошевић, ректор Европског универзитета у Брчком истиче да имају преко 200 професора, адекватан простор, опрему, библиотеку, да имају међународну сарадњу, бављење науком, и да издају научне часопис и уџбенике.

Влада ће ових дана усвојити приједлог новог Закона о образовању и прослиједити га Скупштини на усвајање, а 15 дана послије, очекују и његову примјену и нормализацију односа на високошколским установама у Брчком.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img