Brčko: Direktor JZU “Zdravstveni centar” optužen za zloupotrebu položaja

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv dr. Nihada Šibonjića zbog sumnje da je  zaključivanjem i izvršenjem nezakonitih ugovora o volontiranju u JZU „Zdravstveni centar“ Brčko zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja direktora.

Šibonjić je optužen da je prije dvije godine suprotno propisima o radu zaključio više desetina ugovora o obavljanju volonterske prakse uz obavezu volontera da plaćaju naknadu JZU “Zdravstveni centar”, čime je toj ustanovi protivzakonito pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 20.000 KM. Pored toga, Tužilaštvo Distrikta je istom optužnicom pokrenulo postupak utvrđivanja odgovornosti ove javne ustanove, kao pravnog lica koje je raspolagalo protivpravnom imovinskom koristi pribavljenom izvršenjem krivičnog djela.

- Reklama -

Optuženom Nihadu Šibonjiću stavlja se na teret da je bez pravnog osnova i suprotno procedurama zaključio blizu 40 ugovora o obavljanju volonterske prakse na osnovu kojih je od doktora medicine i drugih medicinskih radnika bez prethodnog radnog iskustva naplaćivao mjesečnu naknadu u iznosu od po 200 KM. Istragom je utvrđeno da je, pozivajući se na takve ugovore ova zdravstena ustanova volonterima na praksi mjesečno ispostavljala račune naplativši od svakog volontera pojedinačno i do 1.200 KM. Na ovaj način postupljeno je suprotno odredbama Zakona o radu, te Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o radnim odnosima ove ustanove – navedeno je u optužnici uz preciziranje prekršenih odredbi.

Šibonjić je, kao tadašnji direktor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni Centar” Brčko, postupajući u ime i u korist tog pravnog lica, iskoristio svoja službena ovlaštenja da drugom pribavi imovinsku korist, drugom nanese kakvu štetu i teže povrijedi prava drugog – zaključuje se u ovom optužnom aktu Tužilaštva Distrikta.

S tim u vezi, on je kao odgovorno lice u Brčko Distriktu, optužen za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 377 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, dok je pravno lice koje je zastupao označeno odgovornim za isto djelo.

Podizanjem optužnice u ovom slučaju Tužilaštvo je zatražilo da se od JZU “Zdravstveni Centar” Brčko oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 23.200,00 KM. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH optužnica je u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđena.

Za teži oblik krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koje Tužilaštvo Brčko distrikta BiH stavlja na teret prvooptuženom, propisana je kazna zatvora u trajanju do jedne od deset godina.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime