Brčko: Detalji akcije “Virus”

Pripadnik Granične policije BiH s inicijalima R.K. rođen 1963. godine, nastanjen u mjestu Gornji Brezik, u policijskoj akciji kodnog naziva “Virus” uhapšen je rano jutros zbog kaznenog djela primanja dara i nezakonitog propuštanja građana iz inostranstva u BiH, a koji pritom isti nisu evidentirani ni u redovnoj ni vanrednoj proceduri i nisu upućeni na obveznu proceduru evidentiranja od strane sanitarnih inspektora povodom pandemije koronavirusa.

Prema riječima šefa Policije Brčko distrikta, Gorana Pisića, granični policajac je 16.03.2020. godine na graničnom prelazu Brčko, u Bosnu i Hercegovinu propustio tri osobe inicijala A.I., A.A. i F.Z. koje su došle iz Austrije, a o navedenom je upoznato Tužilaštvo BiH i kriminalistička policija. Spomenute osobe pronađene su u mjestu Donji Zovik te je nad njima zbog pandemije i mjere opreza izvršeno saslušanje gdje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela. Na osnovu utvrđenih činjenica, identifikovanim osobama izdato je rješenje sanitarne inspekcije.

Kod osumnjičenog policijskog službenika Granične policije BiH izvršen je pretres, kao i pretres službenih prostorija na Međunarodnom graničnom prelazu Brčko koje je koristio osumnjičeni policijski službenik, a po naređenju tužitelja Tužilaštva BiH, izvršene su i druge dodatne mjere i radnje u cilju prilkupljanja dokaza u akciji “Virus”.

Prema Pisićevim riječima, zbog osnovane sumnje na izvršenje krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi, iz čl. 217 KZ BiH i drugih kaznenih djela iz oblasti korupcije i zloupotrebe službenog položaja, Policija Distrikta je Tužilaštvo uputila izvještaj o svim preduzetim mjerama i radnjama, a uhapšeni policijski službenik je u procesu sprovođenja u Tužilaštvo BiH, gdje će biti ispitan, nakon čega će Sudu BiH biti upućen na prijedlog za određivanje mjera pritvora.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime