Brčko: Demokratska fronta traži ostavke Kadrića i Markovića

- Reklama -

Na 53. sjednici Skupštine Brčko distrikta predsjenik Skupštine Esed Kadrić javno priznaje da se bavi korupcijom i nepotizmom.

Javno je izjavio kako je pomogao poslaniku Skupštine Draganu Markoviću u koruptivnim radnjama. Pored toga, na istoj sjednici Marković konstatuje da je Kadrić zaposlio više članova svoje familije u JZU.

- Reklama -

Ove javno iznesene koruptivne radnje su do kraja ogolile činjenicu da su korupcija i nepotizam u Brčko distriktu odavno javne tajne. Ono što jeste novo i potresno je da su predsjednik Skupštine i poslanik to ovaj put neosporivo i javno priznali. Takođe zanimljiva činjenica jeste da je zamjenik šefa Policije Brčko distrikta, Senad Jašarević, prisustvovao ovoj sjednici i razgovoru.

Općinski Odbor DF-a uputio je pismo Policiji Brčko distrikta u kojem apeluje da se pokrene krivični postupak protiv gospodina Kadrića i gospodina Markovića u vezi sa izgovorenim tokom 53. sjednice Skupštine. Odgovor koji smo dobili od šefa Policije, Gorana Pisića, navodi da „(…) Policija Brčko distrikta BiH pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH preduzima zakonom predviđene mjere i radnje, iz svoje nadležnosti“. Do danas, nikakav krivični postupak nije pokrenut.

Pomenuti zastupnici Skupštine Brčko distrikta ne samo da trebaju snositi krivičnu odgovornost za njihove riječi i postupke, nego i moralno-političku odgovornost. Pritisak građanstva bi trebao biti toliko jak, da ovi zastupnici odgovaraju za svoja djela, te samovoljno daju ostavke.

Ovakva vlast ne zastupa interes građana, što i jeste njhov jedini zadatak. Ukoliko ne zastupa građanstvo, a učestvuje u kriminalu, ona se ne može smatrati legitimnom.

Zbog toga, Općinski Odbor DF-a pokreće inicijativu da Policija Brčko Distrikta BiH do kraja provede ono što je konstatovala u gore navedenom pismu.

Takođe, pokrećemo inicijativu da se oduzmu mandati predsjedniku Skupštine g. Kadriću i poslaniku g. Markoviću jer su javno priznali da se bave korupcijom. Oni kao takvi ne mogu predstavljati građane Brčko Distrikta BiH.

Pozivamo građane Distritka da podrže ovu inicijativu i da se otvoreno i javno pobune protiv nosilaca korupcije i nepotizma.

Ukoliko nadležni organi ne budu reagovali, OO DF Brčko distrikta će apelirati direktno na supervizora i prvog zamjenika visokog predstavnika, Michaela Scanlana, da izvrši pritisak na relevantne institucije Brčko Distrikta kako bi koruptivni zastupnici Skupštine Brčko Distrika BiH odgovarali za svoja djela.

 

Predsjednik OO DF Brčko distrikta,
Zijad Ražanica

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime