spot_img
spot_img

Брчко: Данима сјећања на страдање Буквичана послата јака порука

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Организационог одбора за обиљежавање 30. годишњице страдања Срба из Буквика и околних села под називом „Буквик – тридесет година злочина без казне“ Јован Пудић, рекао је данас да је низом дешавања која су организована у знак сјећања на немиле догађаје из 1992. године, послата јака порука о страдању Срба из Буквика и околних села.

„Никада до сада нисмо обишли мјеста гдје су људи заточени, пребијани и убијани, запалили им свијеће и положили цвијеће на тим мјестима. Нисмо до сада организовали ни перформансе у тим селима као ни у Брчком“, истакао је Пудић.

Сумирајући на данашњој конференцији за новинаре, резултате и активности које су организоване у протеклих неколико дана Пудић се хронолишки осврнуо на догађаје од почетка обиљежавања годишњице која је започела 9. септембра постављањем три паноа у центру града са сликама 68 убијених буквичких Срба а завршила се синоћ перформансом Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко у центру града.

Предсједник Организационог одбора је нагласио да се током обиљежавања годишњице није десио ни један инцидент нити било какав немили догађај који би могао нарушити обиљежавање страдања буквичких Срба.

„Оно што лично замјерам јесте мали одзив, посебно људи из Буквика, о којима се прича и због којих смо све ово организовали. Зашто је тако, ја то не знам?!“, запитао се Јован Пудић.

Он се захвалио институцијама, појединцима и медијима који су помогли да се ови догађаји одрже на неколико различитих локација буквичке регије, а посебно Полицији Брчко дистрикта, Српској православној цркви и предсједнику Скупштине Брчко дистрикта Синиши Милићу.

Пудић је подсјетио да је прије 30 година у нападу на села буквичке регије 14. и 15. септембра 1992. године убијено 68 мјештана, око 2,5 хиљаде је протјерано и заробљено у околним селима, имовина им је запаљена и покрадена а још увијек се трага за шест мјештана Буквика и Буковца.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img