spot_img
spot_img

Брчко: Данас се очекује испорука 1.060 доза вакцине “АстраЗенека”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Брчко би данас требало да буде испоручено 1.060 доза вакцине “АстраЗенека” набављене посредством “Ковакс” механизма, рекао је шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади дистрикта Сеад Шадић.

Он је навео да би у понедјељак, 17. маја, посредством система “Јурохелт” у Брчко дистрикт требало да буде испоручено још 1.170 доза “Фајзера”

Шадић је подсјетио да је прије два дана дистрикт добио 3.510 доза вакцине “Фајзер”, који су набављене посредством “Ковакс” и “Јурохелт” система, те да је Влада одабрала фирму са којом ће потписати уговор за директну набавку вакцина чији ће рок испоруке бити 60 дана.

Он је навео да је планирано да директном набавком буде обезбјеђено 20.000 доза вакцина, док је у оквиру “Ковакса” обезбијеђено 32.000 доза, а “Јурохелта” 2,5 одсто од количине коју добије БиХ.

Шадић је напоменуо да је више од 10.000 грађана заинтересовано за вакцинацију, док је до сада вакцинисано 2.200 лица, а ревакцинисано нешто више од 600.

Према његовим ријечима, потребно је вакцинисати више од 50.000 грађана да би вакцинација била успјешна.

“Завршили смо вакцинацију здравствених радника у приватним здравственим установама, лица која су на хемодијализи, особе са посебним потребама, континуирано се вакцинишу лица старијих од 65 и 75 година са хроничним обољењима. Вакцинисали смо запослене у правосуђу, полицији, инспекторату”, рекао је Шадић и додао да је у наредном периоду планирана вакцинација запослених у образовању.

Он је подсјетио да су од четири лабораторије које врше ПЦР тестирање у дистрикту, двије приватне, од којих једна већ годину и више дана не доставља податке о тестираним лицима Пододјељењу за јавно здравство, о чему су обавјештени Полиција и Инспекторат.

“У оквиру Кризног штаба донијели смо наредбу којом смо их обавезали да морају да нам достављају спискове оних који су позитивни на коронавирус, што је већ дефинисано Законом о заштити становништва. Одјељење за здравство ће наредне седмице организовати посјету свим лабораторијама”, напоменуо је Шадић.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img