spot_img
spot_img

Брчко: Дан сјећања на страдале Јевреје

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Представници Савеза удружења бораца антифашистичког рата 1941-1945. године Брчко дистрикта, данас су положили вијенце на спомен плочу код савског моста у знак сјећања на убијене Јевреје, који су у децембру 1941. године мучки побијени и бачени у ријеку Саву.

„За непуних седам дана, поред моста на ријеци Сави мучки је од стране фашистичких снага и домаћих издајника, убијено 404 Јевреја,“ рекао је данас Јанко Вуковић предсједник брчанског СУБНОР-а.

“Убијено је 168 брчанских Јевреја и 236 чланова њихових породица, пријатеља и рођака који су бјежећи од фашистичких снага из европских земаља спас потражили у Брчком,“ истакао је Вуковић приликом полагања вијенаца на споменик страдалим Јеврејима.

Он је рекао да су њемачки окупатори и њихови сарадници сва тијела убијених Јевреја бацили у ријеку Саву, која је од тог момента постала и јеврејска гробница.

Вуковић каже да је у периоду од 10. до 17. децембра 1941. године, поред Јевреја који су срадали на мосту, убијено још и 100 њихових породица у мјесној заједници Грчица те је укупно 744 Јевреја страдало у нашем граду.

„На данашњи дан те 1941. године један број виђенијих Срба који су били у окупаторском затвору у Брчком довођени су на мост и на исти начин убијани како и Јевреји,“ подсјетио је Вуковић рекавши да је то била показна вјежба окупаторских снага како се треба односити према Јеврејима.

Вијенци и цвијеће у знак сјећања на јеврејске жртве положени су на спомен плочу код савског моста, код споменика у мјесној заједници Грчица, као и на Српском православном гробљу гдје су 1968. године уз помоћ православних свештеника, сахрањени посмртни остаци трагично настрадалих Јевреја. Вуковић је додао да данас нема Јеврејских породица У Брчком.

Полагању вијенаца поред представника СУБНОРА-а присуствовали су и представници српских политичких партија из Брчко дистрикта.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img