Brčko: I dalje nema mjesta za ukop životinja

U brčanskom komunalnom preduzeću odavno muku muče sa odlaganjem leševa pasa iz azila. Zbog nedostatka ukopne jame u Distriktu, smještaju ih u hladnjaču, u kojoj uskoro više neće biti mjesta.

U hladnjači je trenutno tristo leševa pasa. Eutanazija se ne vrši upravo zbog nedostatka kapaciteta u hladnjači. Nema se gdje ni sa životinjama koje uginu prirodnom smrću, jer je azil, jednostavno prepun.

- Reklama -

Pasa je sve više i na ulici. Radnici komunalnog pse lutalice sa ulica sklanjaju samo po pozivu policije. Kažu, ruke su im vezane. A nadležni još traže adekvatnu lokaciju za ukopnu jamu koja bi problem riješila.

“Dovešćemo situaciju iz 2008. godine kad smo imali proglašenje opasnosti od pasa lutalica. Zaista nas ukopna jama sprečava u provođenju redovnih aktivnosti”, rekla je šef Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja u JP „Komunalno Brčko“ Željka Tomić.

Predloženo je devet lokacija, koje ispunjavaju zakonske uslove. Međutim, dogovara u vladi nema, jer se izgleda i ovaj put umiješala politika.

“Ovo je jako osjetljivo pitanje i sa nacionalnog stanovišta. Trebamo pokušati da budemo malo objektivniji. Pokušavamo da dođemo do konačnog rešenja oko tog problema uključujući i lokaciju”, rekao je šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta Saša Tanić.

Čekajući da se problem riješi, komunalcima ne preostaje ništa drugo nego da nauče djecu kako da se zaštite od pasa lutalica na ulici. Na tu temu, održaće predavanja u školama u Distriktu.

 

 

 

 

 

(atvbl.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime