Brčko daleko od fiskalnih računa

Poreski obveznici u Brčkom neće ni sa početkom iduće godine početi sa izdavanjem fiskalnih računa kupcima, jer tek od 1. januara 2018. kreće registracija proizvođača i prodavaca kod kojih će biti moguće nabaviti fiskalne kase.

Ranije je najavljeno da će fiskalizacija u Brčkom zaživjeti od 1. januara 2018. godine. U Vladi Brčko distrikta ističu da bi od tog datuma trebalo da počne primjena Zakona o fiskalnim sistemima i pratećeg pravilnika, ali ne i izdavanje fiskalnih računa.

- Reklama -

– Primjenom tih akata započeće registracija proizvođača, odnosno zastupnika fiskalnih uređaja i izdavanje uvjerenja o ispunjenim tehničkim i funkcionalnim karakteristikama opreme neophodne za fiskalizaciju. Nakon izbora ovlašćenih proizvođača, odnosno zastupnika kojima će biti dodijeljena saglasnost Direkcije za finansije poreski obveznici će dobiti ili nabaviti fiskalne uređaje i uslijediće podnošenje zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju – kazali su u Vladi.

Iako je u Zakonu o fiskalnom sistemu bilo planirano da će Vlada nabaviti fiskalne kase poreskim obveznicima, Direkcija za finansije je predložila da to učine obveznici, ali konačna odluka o tome još nije donesena.

– Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta iduće sedmice raspravljaćemo o tom pitanju. Vlada je prvo bila obećala da će finansirati nabavku fiskalnih kasa, ali sada od toga odustaju i žele da novac za to izdvajaju poreski obveznici. Mijenjaju se i ostale stavke zakona, tako da je neizvjesno uopšte da li ćemo postići saglasnost u vezi sa svim tim izmjenama – kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca u Brčkom Ševal Suljkanović.

Brčko distrikt je jedini dio BiH koji nije fiskalizovan. Privrednici u RS ističu da treba prestati sa odgađanjem uvođenja fiskalizacije u Brčko.

– Neprihvatljivo je da postoje pojedina mjesta u BiH gdje su poreski obveznici oslobođeni fiskalizacije. Preduzeća u RS i FBiH obuhvaćena su fiskalizacijom i na osnovu toga imaju određene troškove i namete. Tim istim propisima treba obavezati i privrednike u Brčkom kako bi svi bili u istom položaju – kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Fiskalizacija u Brčkom bila je tema i na zajedničkoj sjednici vlada RS i FBiH, koja je održana početkom marta ove godine. Tada su se saglasili da će tražiti od Savjeta ministara BiH uvođenje fiskalizacije u Brčko distrikt.

Lož-ulje

Osim fiskalizacije, problem u Brčko distriktu na koji upozoravaju vlasti RS i FBiH je prodaja lož-ulja na benzinskim pumpama koja je u entitetima zabranjena.

– Pokrenuli smo proceduru izmjena pravilnika tako da bi najkasnije u roku od mjesec trebalo da stupi na snagu zabrana točenja lož-ulja na benzinskim pumpama – kazali su u Vladi distrikta.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime