spot_img
spot_img

Brčko: Cvjećarama i pekarama dozvoljen rad 8. marta

spot_img
spot_img

U ranije donijetom Uputstvu o radu u vrijeme praznika, koje je na osnovu Odluke gradonačelnika Brčko distrikta stupilo na snagu krajem prošle godine, u međuvremenu je došlo do izmjene i dopune čime se omogućuje rad svim cvjećarama i pekarama za predstojići praznik 8. mart, odnosno Dan uspostave Distrikta.

Ovim izmjenama omogućava se svim cvjećarama kojima je osnovna djelatnost prodaja cvijeća i cvijetnih aranžmana da mogu raditi 8. marta. Takođe, tokom praznika je dozvoljen i rad pekarama, ali ukoliko u svom sastavu imaju više poslovnih jedinica upustvom je definisano da može raditi samo jedna poslovna jedinica.

„Pored cvjećara i pekara raditi mogu i oni koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih, zdravstvenih i veterinarskih usluga, obavljaju djelatnost pružanja apotekarskih usluga, pri čemu kod poslovnih subjektata koji u svom sastavu imaju više poslovnih jedinica može raditi samo jedna poslovna jedinica, odnosno apoteka. Zatim benzinske pumpe, komunalne djelatnosti i djelatnosti prijevoza putnika, subjekti koji se bave djelatnošću čija priroda zahtjeva neprekidan rad u vremenu koji je neophodan u obavljanju tog rada i oni koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost“, kazala je Azijada Ibrahimović, glavna inspektorica Inspektorata Brčko distrikta.

Prema njenim riječima, inspektori brčanskog Inspektorata biće cijeli dan na terenu i svi subjekti koji budu radili 8. marta, a kojima je ovim Uputstvom zabranjen rad, biće kažnjeni.

„Po Zakonu o praznicima u Brčko distriktu u ovisnosti od toga kako je tvrtka organizirana, prekršajne mjere, odnosno novčane kazne su sljedeće: za pravne osobe novčana kazna je od 5.000 do 10.000 KM, kazne za odgovornu osobu su od 1.000 do 2.000 KM, te ukoliko je netko organiziran kao samostalni preduzetnik koji obavlja djelatnost radi stjecanja dobiti, kazne su od 1.000 do 4.000 KM“, istaknula je Ibrahimović.

Napominjemo, ovo Uputstvo o radu u vrijeme praznika se primjenjuje za Novu godinu odnosno 1. i 2. januara, zatim 8. marta Dan uspostave Distrikta i 1. i 2. maja za Praznik rada.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img