spot_img
spot_img

Брчко: Цвијеће и бијели балони за нестале цивиле

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Брчком је данас, као и у остатку наше земље и свијета, обиљежен 30. август – Међународни дан несталих особа.

Бацањем цвијећа и пуштањем бијелих балона са симболичним порукама у ријеку Саву, представници владиног и невладиног сектора, уз бројне грађане, одали су почаст у рату несталим цивилима Дистрикта.

Догађај су организовали Удружење породица несталих, насилно одведених и убијених Бошњака брчко дистрикта у сарадњи с локалним Удружењем за помоћ жртвама и преживјелим сексуалног насиља “СУЗЕ” и Удружењем логораша Брчко дистрикта.

Рамиз Ахметовић, предсједник Удружење породица несталих, насилно одведених и убијених Бошњака истиче да у посљедњих пет година није било већих помака по питању процеса окривања посмртних остатака несталих.

На чињеницу да се у Брчком још трага за 126 цивила, углавном Бошњака, подсјетио је предсједник Удружења логораша Џафер Дероњић.

“Врло је тешко доћи до истине. Претпостављам да су они сви завршили у ријеци Сави”, истакао је Дероњић.

Свој допринос реализацији догађаја дало је Удружење “СУЗЕ”, чија је предсједница Адила Суљевић породицама несталих поручила да нису заборављени.

У Босни и Херцеговини је пронађено преко 70 посто особа пријављених као нестале услијед рата, што представља највишу стопу ријешених случајева несталих на свијету у неком постконфликтном друштву. Међутим, тај процес још није готов, постоји још минимално 7.000 људи у БиХ чија је судбина непозната.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba/Azur Golić)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img