spot_img
spot_img

Brčko: Cvijeće i bijeli baloni za nestale civile

Published:

spot_img

U Brčkom je danas, kao i u ostatku naše zemlje i svijeta, obilježen 30. avgust – Međunarodni dan nestalih osoba.

Bacanjem cvijeća i puštanjem bijelih balona sa simboličnim porukama u rijeku Savu, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, uz brojne građane, odali su počast u ratu nestalim civilima Distrikta.

Događaj su organizovali Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka brčko distrikta u saradnji s lokalnim Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja “SUZE” i Udruženjem logoraša Brčko distrikta.

Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka ističe da u posljednjih pet godina nije bilo većih pomaka po pitanju procesa okrivanja posmrtnih ostataka nestalih.

Na činjenicu da se u Brčkom još traga za 126 civila, uglavnom Bošnjaka, podsjetio je predsjednik Udruženja logoraša Džafer Deronjić.

“Vrlo je teško doći do istine. Pretpostavljam da su oni svi završili u rijeci Savi”, istakao je Deronjić.

Svoj doprinos realizaciji događaja dalo je Udruženje “SUZE”, čija je predsjednica Adila Suljević porodicama nestalih poručila da nisu zaboravljeni.

U Bosni i Hercegovini je pronađeno preko 70 posto osoba prijavljenih kao nestale uslijed rata, što predstavlja najvišu stopu riješenih slučajeva nestalih na svijetu u nekom postkonfliktnom društvu. Međutim, taj proces još nije gotov, postoji još minimalno 7.000 ljudi u BiH čija je sudbina nepoznata.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba/Azur Golić)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img