spot_img
spot_img

Brčko: Cijene voća i povrća u blagom padu

Published:

spot_img

Cijene sezonskog voća i povrća na brčanskoj Zelenoj pijaci su u blagom padu i nisu se značajnije mijenjale u odnosu na isti period prošle godine, saznali smo na brčanskoj pijaci.

Trgovci na brčanskoj Zelenoj pijaci kao razlog pada cijena sezonskog voća i povrća navode slabiju kupovnu moć građana i mnogo veću ponudu od potražnje kao i nedavne mjere Vlade Republike Hrvatske o ograničavanju unošenja prehrambenih proizvoda u tu zemlju.

Na našoj gradskoj pijaci domaći paradajz se može naći po cijeni od 1,50 do dvije KM za jedan kilogram, papriku građani kupuju po cijeni od dvije do 2,50 KM dok se svježe tikvice prodaju po cijeni od jedne marke za komad. Luk se može naći po cijeni od jedne marke za kliogram, dok je pasulj od pet maraka po kilogramu i njemu se cijena već duže vrijeme nije mijenjala. Patlidžani se mogu kupiti po ciejni od dvije marke za kilogram, a svježi kupus po cijeni od jedne marke za jedan kilogram.

Cijene voća se takođe nisu značajnije mijenjale i kajsije se mogu kupiti po cijeni od dvije do tri marke po kilogramu, breskve već od dvije marke, dok građani za banane trebaju izdvojiti dvije KM po kilogramu.

Trgovci kažu da se dinje prodaju po cijeni od jedne marke za komad, a da su se cijene lubenica drastično snizile i da se mogu naći po cijeni od 0,80 KM po kilograma i ističu da su uglavnom domaće proizvodnje.

Cijena jednog kilograma oljuštenih oraha je ista kao i prije nekoliko mjeseci i iznosi 16, dok je cijena smokava četiri KM za kilogram, a bademi se mogu naći i po 17 KM po kilogramu.

Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda na pijaci se mogu naći samo domaći proizvodi i cijena flaše od 1,50 litara mlijeka iznosi dvije KM, svježi sir se može kupiti po cijeni od pet, a kajmak već od četiri KM za kilogram, dok se za jednu marku može kupiti tri komada domaćih jaja.

Pitali smo i naše sugrađane kupuju li rađe na pijaci ili u tržnim centrima i rekli su nam da češće idu u tržne centre gdje se snabdjevaju, jer kako smo saznali, uslovi na pijaci ih odvraćaju od odlazka u nabavku voća i povrća.

Iako su cijene sezonskog voća i povrća u blagom padu, trgovci na brčanskoj Zelenoj pijaci su uglavnom nezadovoljni uslovima u kojima rade na pijaci, a građani cijenama za koje kažu da su previsoke.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img