spot_img
spot_img

Брчко: Цијене воћа и поврћа у благом паду

spot_img
spot_img

Цијене сезонског воћа и поврћа на брчанској Зеленој пијаци су у благом паду и нису се значајније мијењале у односу на исти период прошле године, сазнали смо на брчанској пијаци.

Трговци на брчанској Зеленој пијаци као разлог пада цијена сезонског воћа и поврћа наводе слабију куповну моћ грађана и много већу понуду од потражње као и недавне мјере Владе Републике Хрватске о ограничавању уношења прехрамбених производа у ту земљу.

На нашој градској пијаци домаћи парадајз се може наћи по цијени од 1,50 до двије КМ за један килограм, паприку грађани купују по цијени од двије до 2,50 КМ док се свјеже тиквице продају по цијени од једне марке за комад. Лук се може наћи по цијени од једне марке за клиограм, док је пасуљ од пет марака по килограму и њему се цијена већ дуже вријеме није мијењала. Патлиџани се могу купити по циејни од двије марке за килограм, а свјежи купус по цијени од једне марке за један килограм.

Цијене воћа се такође нису значајније мијењале и кајсије се могу купити по цијени од двије до три марке по килограму, брескве већ од двије марке, док грађани за банане требају издвојити двије КМ по килограму.

Трговци кажу да се диње продају по цијени од једне марке за комад, а да су се цијене лубеница драстично снизиле и да се могу наћи по цијени од 0,80 КМ по килограма и истичу да су углавном домаће производње.

Цијена једног килограма ољуштених ораха је иста као и прије неколико мјесеци и износи 16, док је цијена смокава четири КМ за килограм, а бадеми се могу наћи и по 17 КМ по килограму.

Што се тиче млијека и млијечних производа на пијаци се могу наћи само домаћи производи и цијена флаше од 1,50 литара млијека износи двије КМ, свјежи сир се може купити по цијени од пет, а кајмак већ од четири КМ за килограм, док се за једну марку може купити три комада домаћих јаја.

Питали смо и наше суграђане купују ли рађе на пијаци или у тржним центрима и рекли су нам да чешће иду у тржне центре гдје се снабдјевају, јер како смо сазнали, услови на пијаци их одвраћају од одлазка у набавку воћа и поврћа.

Иако су цијене сезонског воћа и поврћа у благом паду, трговци на брчанској Зеленој пијаци су углавном незадовољни условима у којима раде на пијаци, а грађани цијенама за које кажу да су превисоке.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img