Brčko čeka odluku Vlade o formiranju slobodne poslovne zone

- Reklama -

Inicijativa Studen grupacije da se u Brčko distriktu, formira poslovno-ekonomska zona, od 300.000 kvadrata, sa investicijom od 20 miliona KM i sa 220 radnih mjesta, ulazi u finalizaciju.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju Vlade distrikta i SCO grupacije, o izgradnji ekonomske zone, korak koji slijedi je odluka Vlade distrikta o formiranju slobodne poslovne zone.

- Reklama -

Cilj formiranja slobodne poslovne zone u Distriktu je širenje poslovnih poduhvata i povećanje broja zaposlenih.

Za realizaciju inicijative Studen kompanije o formiranju poslovno-ekonomske zone u Distriktu Brčko, potrebno je rješenje Kancelarije za upravljanje javnom imovinom distrikta.

– Treba da se na tehničkom nivou u administraciji radi oko tih odluka. To je trenutno u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom, koja treba da to predloži, Vlada usvoji, kako bi moglo dalje da se ide u proceduru – kaže Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Distrikta Brčko.

Ševal Suljkanović, direktor za ekonomska pitanja Studen kompanije iz Brčkog ističe da je potrebna koordinacija između različitih nivoa vlasti, kako se bi se prevazišli određeni problemi i kako bi se, kako navodi, i u ovakvo teškoj situaciji izbjegle neke prepreke, kada je u pitanju realizacija određenih poslovnih aktivnosti.

Uređene privredne zone sa infrastrukturom, ubrzali su put za realizaciju poslovnih inicijativa i projekata.

Inicijativa Studen kompanije u čijem sastavu su dvije jedine domaće fabrike za proizvodnju ulja i šećera, Studen agrana i Bimal, prepoznata je i u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH.

– Ono što me posebno raduje, a to je u nadležnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, jeste izražena spremnost da se u Brčkom pokrene postupak otvaranja slobodne zone. Mislim da Bimal, koji ima takve pokazatelje može biti nosilac. Vjerujem da će Vlada Brčko distrikta brzo donijeti tu odluku, a onda ćemo u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama, biti partner da Brčko dobije slobodnu zonu – rekao je Staša Košarac, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Neiskorišćeni potencijal domaćeg tržišta za privlačenje stranog kapitala, osim formiranja poslovnih zona su i povoljne poreske stope.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime