Brčko: Broj osoba koje rade u institucijama po ugovoru ne može biti veći od 10%

Vlada Brčko distrikta BiH danas je na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove odobrila Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama Pravilnika o radu službenika i namještenika u organima javne uprave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i usvojen je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o radu službenika i namještenika u organima javne uprave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

“Danas su usvojene izmjene Pravilnika o radu zaposlenih u organima javne uprave. Te izmjene prate promjenu Zakona o državnoj službi kojim je uveden poseban institut angažovanja lica po osnovu ugovora o posebnim poslovima. Ovim pravilnikom se propisuje dužina trajanja i drugi kriterijumi u vezi s radom ovih lica, uključujući i njihova primanja”, kaže Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

- Reklama -

“S obzirom da se radi o posebnoj vrsti poslova i angažovanju lica mimo zakonom propisane konkursne procedure, jer ovo je vrsta angažovanja koja slijedi kad se pojave neki iznenadni i neplanirani poslovi, smatrao sam da je bitno ograničiti broj lica angažovanih po ovom osnovu, tako da je Vlada na prijedlog gradonačelnika usvojila ograničenje broja lica angažovanih po ovom osnovu i on ne može biti veći od 10% od broja zaposlenih u tom organu uprave”, precizira Milić.

“Mislim da će ovo ograničiti angažovanje ovih lica i uvesti nas u kontrolisano angažovanje lica po ovom osnovu. Smatram da je ovo jedan izuzetak koji se treba striktno primjenjivati kao izuzetak a ne kao pravilo. Treba voditi računa da se angažuju lica po ovom osnovu samo u izuzetnim slučajevima i s ovim izmjenama Pravilnika to ćemo i osigurati”, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

 

 

 

(infobrcko.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime