Brčko: Broj oboljelih od sezonske gripe se svakodnevno povećava

U Pododjeljenju za javno zdravstvo Brčko distrikta tokom februara mjeseca evidentirano je 35 slučajeva oboljelih od sezonske gripe, od čega je kod njih 17 sprovedenim testovima to i klinički potvrđeno, dok su kod ostalih to ljekari prijavili na osnovu kliničke slike pacijenta.

„Ovaj broj je uobičajen tokom februara mjeseca i za sada nema elemenata da se proglasi epidemija sezonske gripe uprkos velikom broju izostanaka učenika sa nastave”, kazala je dr Anđa Nikolić, šefica ovog pododjeljenja.

Ona je dodala da se među potvrđenim slučajevima sezonske gripe uglavnom radi o licima srednje životne dobi, te da je prije nekoliko dana jedno lice iz Brčkog preminulo usljed komplikacija sa ovim oboljenjem.

Za radio Brčko je potvrđeno da je od jutros još jedno lice priključeno na respirator i da se nalazi na Odjeljenju intezivne njege, te da će nakon izvršenih testiranja tokom dana biti potvrđeno da li se radi o pozitivnom testu na sezonsku gripu.

Dr Nikolić je istakla da se svakodnevo prati situacija sa širenjem korona virusa i da na svu sreću za sada u Brčko distriktu i u BiH nema evidentiranih slučajeva ovog oboljenja.

Zdravstvene ustanove i njihovi uposlenici u Brčko distriktu se strogo pridžavaju propisanih protokola ponašanja kod ovakvih situacija a i svakodnevo se razmjenjuju informacije sa Ministarstvom civilnih poslova u Savjetu Ministara BiH.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime