Brčko: Broj nezaposlenih prvi put manji od devet hiljada

Na aktivnoj listi Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta u januaru 2019. godine je po prvi put broj nezaposlenih lica koji traže posao pao ispod devet hiljada.

Za ove pozitivne brojke su zaslužne preduzete mjere Zavoda, ali i sve veća potražnja za radnicima kako za sezonske poslove u Hrvatskoj, tako i odlazak na rad u zemlje zapadne Evrope.

“Uporedno s tim na pasivnoj listi onih koji ne traže posao, nego se vode na evidenciji Zavoda, zbog korištenja određenih socijalnih mjera povećava se broj”, ističe Vlado Jevtić direktor Zavoda za zapošljavanje.

Podaci govore da je u 2018. godini u Brčko distriktu ukupno bilo zaposleno 17.544 lica, što je za 405 lica više nego godinu dana ranije.

Jevtić ističe da u narednom periodu očekuje veći talas zaposlenja na sezonskim poslovima u turističkoj branši na Jadranu jer sve veći broj kompanija sa tog područja u posljednje vrijeme dolazi u Brčko u potrazi za radnicima.

Odlazak radno sposobnih lica iz BiH na rad u Hrvatsku bi bio i intezivniji da postoji međudržavni ugovor o zapošljavanju između ove dvije zemlje, koji je za sada u pripremi kaže Jevtić.

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta zadnjih nekoliko godina intezivno organizuje obuke i dodatne edukacije nezaposlenih lica, no svi isčekuju usvajanje Zakona o obrazovanju odraslih, koji će omogućiti da se vrši i prekvalifikacija za određena zanimanja kako bi nezaposleni brže došli do zaposlenja.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime