Brčko: Broj nezaposlenih prvi put manji od devet hiljada

Na aktivnoj listi Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta u januaru 2019. godine je po prvi put broj nezaposlenih lica koji traže posao pao ispod devet hiljada.

Za ove pozitivne brojke su zaslužne preduzete mjere Zavoda, ali i sve veća potražnja za radnicima kako za sezonske poslove u Hrvatskoj, tako i odlazak na rad u zemlje zapadne Evrope.

“Uporedno s tim na pasivnoj listi onih koji ne traže posao, nego se vode na evidenciji Zavoda, zbog korištenja određenih socijalnih mjera povećava se broj”, ističe Vlado Jevtić direktor Zavoda za zapošljavanje.

- Reklama -

Podaci govore da je u 2018. godini u Brčko distriktu ukupno bilo zaposleno 17.544 lica, što je za 405 lica više nego godinu dana ranije.

Jevtić ističe da u narednom periodu očekuje veći talas zaposlenja na sezonskim poslovima u turističkoj branši na Jadranu jer sve veći broj kompanija sa tog područja u posljednje vrijeme dolazi u Brčko u potrazi za radnicima.

Odlazak radno sposobnih lica iz BiH na rad u Hrvatsku bi bio i intezivniji da postoji međudržavni ugovor o zapošljavanju između ove dvije zemlje, koji je za sada u pripremi kaže Jevtić.

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta zadnjih nekoliko godina intezivno organizuje obuke i dodatne edukacije nezaposlenih lica, no svi isčekuju usvajanje Zakona o obrazovanju odraslih, koji će omogućiti da se vrši i prekvalifikacija za određena zanimanja kako bi nezaposleni brže došli do zaposlenja.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime