spot_img
spot_img

Брчко: Брашно поскупило пет посто, ускоро ново поскупљење

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што су недавно млинари из ентитета најавили повећање цијена брашна на које је утицало више фактора, и млинари са подручја Брчко дистрикта су повисили цијене, како кажу, у минималном проценту. Након Нове године би, међутим, могло услиједити ново поскупљење.

Брчаци ће тако након овог посљедњег поскупљења, килограм брашна у брчанским трговинама плаћати за око пет посто скупље, а разлози за то су како наводе млинари изузетно лоши приноси и квалитета домаће пшенице, те повећања цијена на Европским берзама.

Александар Вујичић, сувласник млина Вујичић у Брчком је истакао да су на повећање цијена брашна утицали и додатни фактори попут поскупљење горива, виших цијена рада запослених у млинско-пекарској индустрији, те хроничног недостатак радне снаге.

Ово поскупљење брашна, с обзиром да је било минимално, те уважавајући чињеницу да су млинари у Дистрикту успјели обезбиједити залихе пшенице за наредна три мјесеца, за сад не би требало проузроковати и ланчано поскупљење хљеба и осталих пекарских производа барем до Нове године.

Управо како је и нагласио Александар Вујичић, ново поскупљење брашна би требало услиједити послије Нове године, а најкасније на прољеће и оно ће бити значајно веће него сада тако да ће онда сигурно поскупјети и хљеб.

“Пшеница из увоза је већ поскупила 15 посто док су домаћи млинари подигли цијене брашна за пет посто искључиво збор раније обезбијеђених залиха. Међутим, када се оне потроше увозиће се доста скупља пшеница јер једноставно на домаћем тржишти нема довољно пшенице”, закључује Вујичић.

Брчански млинари пшеницу најчешће увозе из Србије и Хрватске, а врло често и из Мађарске.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img