Brčko: Brašno poskupilo pet posto, uskoro novo poskupljenje

Nakon što su nedavno mlinari iz entiteta najavili povećanje cijena brašna na koje je uticalo više faktora, i mlinari sa područja Brčko distrikta su povisili cijene, kako kažu, u minimalnom procentu. Nakon Nove godine bi, međutim, moglo uslijediti novo poskupljenje.

Brčaci će tako nakon ovog posljednjeg poskupljenja, kilogram brašna u brčanskim trgovinama plaćati za oko pet posto skuplje, a razlozi za to su kako navode mlinari izuzetno loši prinosi i kvaliteta domaće pšenice, te povećanja cijena na Evropskim berzama.

- Reklama -

Aleksandar Vujičić, suvlasnik mlina Vujičić u Brčkom je istakao da su na povećanje cijena brašna uticali i dodatni faktori poput poskupljenje goriva, viših cijena rada zaposlenih u mlinsko-pekarskoj industriji, te hroničnog nedostatak radne snage.

Ovo poskupljenje brašna, s obzirom da je bilo minimalno, te uvažavajući činjenicu da su mlinari u Distriktu uspjeli obezbijediti zalihe pšenice za naredna tri mjeseca, za sad ne bi trebalo prouzrokovati i lančano poskupljenje hljeba i ostalih pekarskih proizvoda barem do Nove godine.

Upravo kako je i naglasio Aleksandar Vujičić, novo poskupljenje brašna bi trebalo uslijediti poslije Nove godine, a najkasnije na proljeće i ono će biti značajno veće nego sada tako da će onda sigurno poskupjeti i hljeb.

“Pšenica iz uvoza je već poskupila 15 posto dok su domaći mlinari podigli cijene brašna za pet posto isključivo zbor ranije obezbijeđenih zaliha. Međutim, kada se one potroše uvoziće se dosta skuplja pšenica jer jednostavno na domaćem tržišti nema dovoljno pšenice”, zaključuje Vujičić.

Brčanski mlinari pšenicu najčešće uvoze iz Srbije i Hrvatske, a vrlo često i iz Mađarske.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime