spot_img
spot_img

Брчко: Бошњаци против изузимања адвокатске дјелатности из фискализације

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Приједлог Владе Брчко дистрикта да се на годину дана из система фискализације изузме адвокатска дјелатност није добио потребну већину у Скупштини, а против предложене измјене Закона о фискалним системима били су бошњачки посланици.

Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је новинарима након синоћње сједнице да су посланици таквим ставом показали да нису успјели да се издигну изнад личних интереса и покажу одговорност за ситуацију која је настала у правосуђу Брчког.

Он каже да је проблематично то што је приједлог измјене овог закона добио једногласну подршку свих чланова Владе, укључујући и посланике који су у Скупштини гласали против, што говори о томе да постоје други мотиви за такво изјашњавање.

“Овај приједлог закона је договор између Скупштине, Владе, правосуђа и Полиције. Сада се доводи у питање реализација других аката о којима се договоримо. Не знам како даље. Рекао сам да се ја као градоначелник повлачим из овог процеса. Сигуран сам да ће Скупштина врло брзо морати да расправља о овом проблему”, рекао је Милић и додао да се након оваквог гласања отвара и питање да ли некоме одговара да правосуђе у дистрикту не функционише.

Предсједник клуба посланика СДА у Скупштини Брчко дистрикта Адем Рибић рекао је новинарима да су посланици на овај начин изразили револт, не само због, како је рекао, уцјењивачког става адвоката према Влади и Скупштини, већ и због кршења договора већине о именовању бошњачког представника на мјесто директора Канцеларије за сузбијање корупције и координатора у Канцеларији Брчко дистрикта при Савјету министара, на које је именован Србин.

“Било је неких договора да то треба да припадне Бошњацима, али није урађено. Мислимо да то треба испоштовати јер влада општи дебаланс. Не видим логику да неко каже да то треба да припадне српском или хрватском народу”, рекао је Рибић и додао да тренутна неслагања неће угрозити актуелну коалицију.

Члан Протестног одбора брчанских адвоката Мирко Симић рекао је Срни да ће се данас обратити адвокатским коморама Републике Српске и Федерације БиХ, након чега ће одлучити о даљем поступању.

Брчански адвокати у штрајку су од краја априла јер траже од надлежних да њихова дјелатност буде изузета из система фискализације, као што је то у ентитетима.

Због штрајка адвоката, у Основном суду дистрикта одгођено је више од 1.000 рочишта.

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img