Brčko: Bivši poreski inspektor osuđen zbog primanja mita

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je korupciju po optužnici protiv Slobodana Simića (67) iz Brčkog, kojom je ovog bivšeg poreskog inspektora teretilo za primanje mita u postupku kontrole preduzeća T.M. „KARGO“ Brčko.

Optužnicom iz decembra 2014. godine Simiću je stavljeno na teret da je nakon poreske kontrole, koju je 2006. g. proveo u preduzeću T.M. „KARGO“, od direktora kontroliranog preduzeća zahtijevao 10.000,00 KM, od čega mu je data polovina iznosa. On je optužen za krivično djelo primanja poklona i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine) za koje je potom prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju četiri mjeseca. Krivica Simića za ovo krivično djelo i izrečena kazna potvrđene su od strane Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, koji je u cjelosti odbio žalbu njegovog branioca. Uz to, potvrđeno je oduzimanje imovinske koristi od osuđenog, koju je stekao izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 5.000 KM.

- Reklama -

Podsjetimo, krivični postupak koji se za davanje poklona Simiću vodio protiv Mladena Tripića, osnivača i direktora kontroliranog preduzeća, ranije je pravosnažno okončan takođe osuđujućom presudom. Prema dokazanim navodima obiju optužnica podmićivanje u ovom slučaju izvršeno je s namjerom da kontroliranom obvezniku ne bude obračunat porez na promet proizvoda i usluga za 2004. i 2005. godinu za poslovanje s tzv. fiktivnim firmama.

GLAVNI TUŽILAC
ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime