Brčko: Bez zaraženih virusom korona, moguće zatvaranje škola

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na nastavku 89. vanredne sjednice primila k znanju Informaciju Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge o stanju i mjerama preduzetim u vezi sa koronavirusom na području Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da na području Distrikta nema nijedno lice pozitivno na koronavirus i da se trenutno osam lica koja su boravila na području Italije nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

„Za jedno od tih lica jutros je uzet uzorak i poslat u Sarajevo na Univerzitetski klinički centar i povratnu informaciju trebalo bi da dobijemo u toku dana. Sva registrovana lica boravila su u Italiji, kao i pacijent za kojeg je poslat uzorak na testiranje u Sarajevo. Još jednom podsjećam sve građane da je potrebno da se pridržavaju uputstava koja se svakodnevno objavljuju putem lokalnih medija”, kazao je Pezerović.

Članovi Vlade na današnjoj vanrednoj sjednici raspravljali su i o predloženoj mjeri o zatvaranju osnovnih i srednjih škola i visokoškolskih ustanova na određen period na području Distrikta i definisano je da je za taj korak potrebno uraditi pravni okvir.

„Republika Srpska juče je zatvorila škole i naša ideja je bila da se i ovdje preduzmu slične mjere. Međutim, potrebno je na određeni način obezbijediti do kraja pravni okvir koji bi trebalo danas da završimo, a nakon toga na narednoj sjednici Vlade odlučiti o daljem djelovanju. Bilo je diskusija koje su išle u pravcu zatvaranja škola na određeno vrijeme, ali bilo je i određenih rezervi na sve to. Međutim, cilj je da sada obezbijedimo do kraja odgovarajuće odluke”, kazao je Pezerović.

Informacija o stanju i mjerama preduzetim u vezi sa koronavirusom na području Brčko distrikta BiH te daljim predloženim postupcima danas je proslijeđena i Skupštini Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i 91. vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala Informaciju o potrošnji električne energije javne rasvjete i usvojila zaključke predložene od Odjeljenja za komunalne poslove, kao i zaključak da se pokrene istraga o nelegalnom korišćenju električne energije na području Brčko distrikta BiH.

 

 

 

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime