Brčko bez kolektivnog ugovora, radnici bez zaštite

Ni ove godine distrikt Brčko nije dobio kolektivni ugovor. U Sindikatu kažu da se to neće ni desiti sve dok se ne donese  novi zakon o radu.

Prednacrt, sa primjedbama i amandmanima poslali su vlastima prije dva mjeseca, ali odgovor nisu dobili. Poručuju da su, bez koletivnog ugovora, prava radnika u distriktu i dalje ugrožena.

- Reklama -

“Naš radnik kad odlazi u penziju nema nikakvu otpremninu. Nemamo institut minulog rada. Mobing ovdje nije riješen. Prava radnika, kako je to definisano opštim aktima i radnim zakonodavstvima entitetima, ovdje nisu zaštićena”, kaže Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata Brčko distrikta.

Poslodavaci tvrde da nisu protiv kolektivnog ugovora. Da bi bio primjenjiv, kako kažu, novi zakon mora da bude usklađen sa entitetskim.

“Ja vjerujem da će se to uraditi u prvom kvartalu naredne godine, da ćemo imati priliku prvenstveno da raspravljamo o zakonu o radu iz koga proizilazi opšti kolektivni ugovor i ostali granski kolektivni ugovori”, kaže Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta.

Tome se nada i rukovodstvo Skupštine distrikta. Već su skovali i plan za poslodavce.

“Nijedan poslodavac više ne može dobiti nikakve benefite od distrikta ukoliko ne bude bio spreman potpisati kolektivni ugovor. Jer mi mnogo toga dajemo, čast dobrim poslodavcima, ali ima i onih koji na neki način zlorabe građane, odnosno svoje zaposlenike. I s te strane vlast mora kako pomagati poslodavce tako i zaštiti svoje obične ljude, svoje građane, odnosno radnike u tim firmama”, izjavio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta

Kolektivni ugovor u Distriktu čekaju godinama. Možda sledeća konačno bude prelomna.

 

 

 

 

(atvbl.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime