spot_img

Брчко без колективног уговора, радници без заштите

Published:

Ни ове године дистрикт Брчко није добио колективни уговор. У Синдикату кажу да се то неће ни десити све док се не донесе  нови закон о раду.

Преднацрт, са примједбама и амандманима послали су властима прије два мјесеца, али одговор нису добили. Поручују да су, без колетивног уговора, права радника у дистрикту и даље угрожена.

“Наш радник кад одлази у пензију нема никакву отпремнину. Немамо институт минулог рада. Мобинг овдје није ријешен. Права радника, како је то дефинисано општим актима и радним законодавствима ентитетима, овдје нису заштићена”, каже Илија Калајџић, секретар Синдиката Брчко дистрикта.

Послодаваци тврде да нису против колективног уговора. Да би био примјењив, како кажу, нови закон мора да буде усклађен са ентитетским.

“Ја вјерујем да ће се то урадити у првом кварталу наредне године, да ћемо имати прилику првенствено да расправљамо о закону о раду из кога произилази општи колективни уговор и остали грански колективни уговори”, каже Шевал Суљкановић, предсједник Удружења послодаваца Брчко дистрикта.

Томе се нада и руководство Скупштине дистрикта. Већ су сковали и план за послодавце.

“Ниједан послодавац више не може добити никакве бенефите од дистрикта уколико не буде био спреман потписати колективни уговор. Јер ми много тога дајемо, част добрим послодавцима, али има и оних који на неки начин злорабе грађане, односно своје запосленике. И с те стране власт мора како помагати послодавце тако и заштити своје обичне људе, своје грађане, односно раднике у тим фирмама”, изјавио је Есед Кадрић, предсједник Скупштине Брчко Дистрикта

Колективни уговор у Дистрикту чекају годинама. Можда следећа коначно буде преломна.

 

 

 

 

(atvbl.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img