Brčko: Besplatna api terapija za bolje zdravlje

Dugogodišnji pčelar Ramo Rendić iz naselja Ivici u Brčkom otvorio je prvu „Api komoru“ u Brčkom, namijenjenu liječenju i ublažavanju tegoba respiratornih organa.

– Ovo je jedini način da putem inhalacije konzumirate sve pčelinje proizvode matičnu mliječ, med, propolis, polen, pergu, vosak – kaže Rendić.

Nakon niza godina bavljenja pčelarstvom, posjećujući razne domaće i međunarodne sajmove i edukacije uočio je sve veći značaj koji se daje api terapiji, pa je odlučio da se osim u proizvodnji meda i pčelarskih proizvoda okuša i u tome.

– Api terapija pomaže u ublažavanju tegoba i liječenju respiratornih problema kao što je astma, bronhitis i sinusi. Značajno smanjuje tegobe izazvane, alergijama, posebno alergije na ambroziju, a pomaže i sportistima – ističe Rendić.

Objašnjava da su inhalatori priključeni na četiri košnice, sa nepovratnim ventilima kako se prilikom terapija vazduh ne bi vraćao u košnice, a dezinfekcija inhalatora se vrši redovno. Do kraja godine pomagaće mu prijatelji zdravstvene struke, a onda bi u sve trebala da se uključi kćerka koja će uskoro u neki od većih centara na obuku za api terapeuta.

– Usluge su za sada besplatne, a poslije ćemo vidjeti. Tek smo krenuli, dnevno dođe oko pet osoba. Terapija se može koristiti jednom u toku 48 časova, a traju od pola sata do 45 minuta – kaže Rendić.

Iduće godine planira da proširi ovaj posao, sa još nekoliko komora i izgradi objekat sa prostorijom koja bi bila ispunjena vazduhom iz pčelinjih košnica u kojoj bi oni koji budu željeli mogli prenoćiti.
– Noćenje u prostoriji ispunjenoj zrakom iz košnica koristi se kao anti stres terapija – pojašnjava Rendić.

Vjeruje da će za proširenje API centra njegova supruga dobiti sredstva iz projekta samozapošljavanja u poljoprivredi za koji je aplicirala, a za koji je Vlada Distrikta prošle godine izdvojila 500.000 KM.

Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu pozdravio je otvaranje prvog Api centra u Brčkom.

– Ovaj projekat treba podržati. Tim prije jer Brčko značajno podržava pčelarstvo i proizvodnju pčelinjih proizvoda, a ova Api komora će dobro doći svim građanima jer se ovaj oblik zaštite zdravlja i liječenja već uveliko koristi u svijetu – ističe Gajić.

Oko 200 pčelara ima 12.000 košnica

Pčelarstvom se u Brčko distriktu bavi oko 200 pčelara koji imaju oko 12.000 košnica. Podsticaj za uzgoj pčela povećan je proteklih godina sa ranijih 20 KM na 30 KM po košnici i smatra se najvećim u okruženju.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime