spot_img

Брчко: Берба шљиве при крају, а овогодишњи род квалитетан

Published:

Берба шљиве на подручју дистрикта Брчко приводи се крају и биће окончана у наредних десетак дана.

„Овогодишњи род шљиве је због лоших временских услова умањен за 20 до 30 одсто, али оно што је остало је веома квалитетно тако да је доста шљиве отишло за извоз“, каже Бахрија Рибић, предсједник Удружења савремени воћар из Шаторовића.

Према његовим ријечима у току је берба плода оштећеног ледом који ће бити кориштен за индустријску производњу.

„Цијена шљиве је на нивоу прошлогодишње од 40 фенинга за индустријску шљиву до 80 фенинга за килограм „Чачанке љепотице“, рекао је Рибић.

Рибић каже да је од почетка бербе био проблем са неопходном радном снагом која је скупља као и берба. Како је рекао ове године за бербу конзумне шљиве се плаћало 25 фенинга, а за индустријску 15 фенинга што је за пет фенинга више него претходне године. Осим тога ово године били су пуно већи и трошкови производње прије свега минералних ђубрива и гнојива чија цијена је у односу на прошлу годину већа од 150 па и до 300 одсто.

„Гнојиво је поскупило за 300 одсто, док репроматеријали у виду заштите су скупљи за око 50 одсто, као и транспорт који је највише утицао на цијену“, каже Рибић.

Иако су пољопривредни произвођачи, већ дужи период инсистирали да се за превоз воћа отвори гранични прелаз Орашје то није наишло на разумијевање надлежних напомиње Рибић и наглашава да с обзиром да је Градишка остао једини гранични прелаз намијењен за извоз пољопривредних производа то доста поскупљује и отежава призвођачима јер због гужви камиони на овом граничном прелазу дуго чекају па воће често калира и губи на квалитету.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img