Брчко: Александру Веселиновићу шест мјесеци затвора за покушај преваре у привредном пословању - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Александру Веселиновићу шест мјесеци затвора за покушај преваре у привредном пословању

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ окончало је поступак против Александра Веселиновића (40), оптуженог да је 2016. године покушао преварити брчанске институције да од предузећа “С-ЛИСТ” д.о.о Сарајево изврше наруџбе службених гласила, које је неовлаштено дистрибуирао на том подручју.

За покушај преваре више институција, којима је најприје уручио наводне бесплатне примјерке, а затим за већином неупотребљиве ЦД медије испоставио високе фактуре, Веселиновић је пред судовима дистрикта Брчко правоснажно осуђен на шест мјесеци затвора.

Александар Веселиновић, држављанин Републике Хрватске и директор предузећа “С-ЛИСТ” д.о.о. са сједиштем у Сарајеву, процесуиран је под оптужбама да је током 2016. године ангажирао њему познато лице, како би по његовим упутама на подручју дистрикта Брчко преварно вршио продају службених гласила. Како је наведено у оптужници, један од његових продајних агената најприје је посјетио тадашњег замјеника градоначелника рекавши му да има обавезу Влади дистрикта Брчко уручити бесплатне примјерке ЦД-ова с државним и ентитетским службеним гласилима. Знајући да се ЦД-ови не могу отворити, нити користити, он је замјеника градоначелника навео да потпише и печатом Владе Дистрикта овјери бјанко наруџбеницу објаснивши му да ће му то служити само као доказ да је уручио поклон.

Затим је, накнадно, бјанко наруџеницу попунио подацима о наводном наручиоцу, количини и цијени, те је овјерио печатом предузећа С-ЛИСТ Сарајево, да би затим Влади Дистрикта испоставио фактуру на износ од 14 040,00 КМ. На истовјетан начин, Веселиновић је покушао извести превару и у Скупштини Брчко дистрикта БиХ тражећи од ове институције исплату 7 020,00 КМ, те у Заводу за запошљавање Брчко дистрикта БиХ и ЈП Путеви Брчко, које је пак покушао оштетити за износе од по 3 744,0 КМ.

Веселиновић је по пријави тадашњег замјеника градоначелника разоткривен и спријечен у даљњим преварним намјерама, а након истраге, током које је утврђено да је у истој намјери посјетио бројне брчанске институције, Тужилаштво Дистрикта оптужило га је за покушај кривичног дјела Превара у привредном пословању (из члана 245 став (1) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ). Након главног претреса пред Основним судом, доказане су све оптужбе Тужилаштва, па је Веселиновић у првостепеном поступку осуђен на шестомјесечну затворску казну. У наставку поступка, Апелациони суд дистрикта Брчко одбио је жалбу Веселиновића, те је у цијелости потврдио пресуду Основног суда којом је тако правоснажно осуђен за покушај преваре у привредном пословању.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img